• Facultatea de Litere va funcționa din toamnă și va avea două specializări: română – engleză/franceză și engleză – franceză • la anul vor apărea, probabil, alte două secții: jurnalism și teologie – limbi străine
Universitatea din Bacău are toate șansele să dea lovitura dacă doritele secții de jurnalism și teologie – limbi străine vor fi înființate. Acestea vor funcționa în cadrul noii Facultăți de Litere, care, la rîndul ei, va exista din toamna acestuia an, după o scindare în două a fostei Facultăți de Litere și Științe. „Înființarea Facultății de Litere era o necesitate avînd în vedere numărul de studenți și numărul de catedre. Apoi, e vorba de dezvoltarea învățămîntului superior umanist și a Universității Bacău. În nici un caz nu e vorba de orgolii. De altfel, nici unul dintre colegi nu o opus nici un fel de rezistență”, ne-a declarat prof. univ. dr. Doina Cmeciu, „sufletul” noii facultăți. Facultatea de Litere va funcționa, deocamdată, cu două specializări: limba și literatura română – limba și literatura engleză/franceză, limba și literatura engleză – limba și literatura franceză. La prima specializare vor exista, la admitere, 30 de locuri, în timp ce „engleza-franceza” va avea 20 de locuri. Acestora li se vor adăuga 85 de locuri cu taxă, care vor fi împărțite, în funcție de cereri. Examenul de admitere se va desfășura în zilele de 26, 27 și 28 iulie și va cuprinde, în funcție de specializarea aleasă, două probe scrise la limba sau literatura română, limba și literatura engleză și limba și literatura franceză. „Un candidat poate concura la ambele secții. Dacă va fi admis la amîndouă și vrea să le urmeze în paralel, una trebuie însă să o plătească”, a mai spus profesoara Cmeciu. Taxa de școlarizare pentru locurile cu plată a fost fixată la 350 de dolari pe an, în timp ce taxa de înscriere la admitere este de 30 de dolari pentru o singură secție și de 40 de dolari pentru ambele.
Marea noutate este dată de faptul că, la cererea studenților, cursurile și seminariile vor putea fi susținute și în zilele de sîmbătă și duminică. „La noi se înscriu destul de mulți oameni cu serviciu, în special învățători, și ne-am gîndit să le întindem o mînă de ajutor”, a explicat profesoara Doina Cmeciu.
Profesoara Doina Cmeciu spune că nu dorește să se oprească aici. Planurile de viitor ale facultății cuprind, printre altele, înființarea unor secții noi, cele mai mari șanse avîndu-le cele de jurnalism și teologie – limbi străine. Acestea vor apărea cel mai devreme odată cu debutul anului universitar 2003 – 2004. Deocamdată, oamenii de la Facultatea de Litere sînt preocupați de alegerile pentru structurile de conducere ale acesteia. Pînă pe 18 iunie trebuie aleși șefii de catedră, membrii Consiliului Profesoral se vor desemna pînă pe 28 iunie, pentru ca decanul să fie ales pe 1 iulie. O funcție pe care mai toată lumea o vede adjudecată de Doina Cmeciu, însă ea ne-a mărturisit că, deocamdată, nici nu s-a depus dosarul.
O altă „mișcare” din cadrul universității băcăuane a dus Colegiul de Institutori sub tutela noii Facultăți de Litere. În plus, aceasta va organiza și cursuri postuniversitare de studii aprofundate în domeniul științei comunicării și masterat în domeniul științelor comunicării și limbajului. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns