Credit pentru nevoi personale, credit pentru locuinta, card cu „descoperire”, ipoteca… ne atrag cum atrage mierea mustele. O ancheta realizata recent de Institutul National de Statistica arata ca doua gospodarii de romani din zece au accesat un imprumut de la o banca.
Una dintre concluziile studiului arata ca familiile cu venituri substantiale apeleaza la credite pentru a-si construi sau renova case. Familiile cu venituri mici – „normale”, in cazul Romaniei – apeleaza la banci pentru a-si cumpara bunuri de folosinta indelungata, pe care sa le poata achita in perioade mai indelungate de timp, in rate mici.
Situatia din tara noastra nu este una deosebita de cea din alte state ale Uniunii Europene. Bancile exista si prospera in orice stat din lumea larga. Problema este doar ca la noi dobinzile la imprumuturi sint mai mari ca in alte tari, iar leul nu are stabilitate.
A avea datorii nu e o conjunctura noua, aparuta in anii „democratiei”. O demonstreaza intelepciunea populara: „Cind iei un imprumut iti fata vaca, iar cind trebuie sa-l achiti iti moare un vitel”. Cheltuim, dintotdeauna, bani pe care nu-i avem. Ascultati-o pe Shania Twain, care-i cintareata, nu sociolog. Ka-ching!
Lasă un răspuns