Ioan Laura Codruța Kovesi, procuror-șef al DNA, reaprinde scandalul de la ISU Bacău, unde pompierii și-au făcut asociație și încasează sponsorizări de la cei pe care îi controlează. În vizor este colonelul Ioan Mihalache, care este și șef al ISU Bacău, și membru fondator al Asociației „Pompierii Băcăuani”.
Jurnalistul Cătălin Tolontan scrie că vineri, 11 decembrie 2015, Tribunalul Militar a judecat redeschiderea urmăririi penale în procesul prin care șeful ISU Bacău, colonelul Ioan Mihalache, fusese cercetat pentru sponsorizările pe care inspectorii de pompieri din subordinea sa le solicitaseră firmelor din Bacău.
Pe masa DNA – Secția de combatere a infracțiunilor de corupție săvîrșite de militari – a ajuns, la finalul anului trecut, un dosar în care ISU Bacău a fost acuzat că cere sponsorizări de la firme pentru a trece cu vederea diverse nereguli. Denunțul a fost făcut de adjunctul ISU Bacău, Cătălin Felegeanu, care a povestit cum a strâns 230 de mii de lei din sponsorizări de la firmele controlate și a fost nevoit să avanseze în grad colegi pe baza sumelor strânse. Cazul a fost în cele din urmă clasat de către DNA.
Instanța a decis să amâne pronunțarea în cazul Ordonanței semnate de Laura Codruța Kovesi, procurorul-șef al DNA, pentru vineri, 18 decembrie 2015.
Istoria unor sponsorizări suspecte tratate cu NUP de secția militară a DNA
Conform lui Cătălin Tolontan, pe 11 decembrie 2014, Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor de corupție săvîrșite de militari- înregistrează dosarul penal nr 153/P/2014. Dosarul penal este urmarea unui denunț făcut pe 8 decembrie 2014 de către un pompier adjunct ISU de la Bacău împotriva șefului său. Cătălin Felegeanu intrase într-o belea, venise beat la serviciu, un caz de ”nerespectare de consemn” în termenii justiției militare.
Adjunctul a pus reclamația pe seama șefului. Și, atunci, l-a reclamat și el pe inspectorul șef al ISU pentru că îi obligă pe oameni să ceară sponsorizări de la firmele controlate și că, pe baza sponsorizărilor, sunt trecute cu vederea tot soiul de nereguli.
”Sponsorizările nu mai permit efectuarea unui control exigent, riguros și legal pentru înlăturarea neregulilor constatate. Sînt obligat să propun oameni la avansare pentru că au adus multe sponsorizări”, susține Cătălin Felegeanu în denunțul său. Acesta mai precizează că în 2014, s-au strâns 230 de mii de lei din sponsorizări, la Asociația Pompierilor Băcăuani.
Adjunctul este trimis în instanță de procurori, este judecat și găsit vinovat. Este condamnat, în primă instanță, la 8 luni cu suspendare pentru că s-a prezentat ”în stare avansată de ebrietate la serviciu”. În urmă cu câteva zile, Felegeanu a câștigat recursul și a fost absolvit de orice vină.
În ceea ce privește dosarul făcut pe baza denunțului său, primul răspuns de la DNA este clasarea denunțului său despre sponsorizările făcute la indicația șefilor la ISU Bacău. În Ordonanța din 12 februarie 2015, generalul-locotenent Ion Alexandru hotărăște: ”Dispun clasarea cauzei cu privire la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, întrucît fapta nu există”.
Clasarea DNA se bazează, în principal, pe un raport din 27 ianuarie 2015 al IGSU, care spune, pe scurt, că nu e nimic în neregulă cu sponsorizările. Nu sînt audiați martori. ”Personalul intervievat nu a confirmat că s-ar fi recomandat omiterea trecerii unor nereguli în documentele întocmite firmelor care fac sponsorizări”general-locotenent Alexandru de la DNA, citînd dintr-un raport ISGU cînd clasează denunțul.
Dar adjunctul nu se lasă, face plîngere împotriva ordonanței de clasare. Chiar DNA îi dă dreptate că mai trebuie cercetat.
Mai mult, în 3 aprilie 2015, Tribunalul Militar Iași susține că nu crede că ancheta a fost superficială și că de aceea s-a clasat, însă spune că, așa cum chiar DNA singur recunoscuse, ”se impune audierea reprezentanților societăților comerciale, întrucât concluziile unui organ administrativ (n.r. a comisiei IGSU) nu pot înlocui analiza proprie a organului de urmărire penală”.
DNA mai cercetează încă o dată ”sponsorizările”, ajungînd chiar și la București. Și le clasează încă o dată. În Ordonanța din 30 iulie 2015, general-maior magistrat dr. Nicolae Lupulescu hotărăște: ”Clasarea cauzei cu privire la infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, întrucât fapta nu există”. Magistratul susține că ”au fost audiați reprezentanții celor 90 de firme sau sucursale ale acestora, identificate pe raza județului Bacău, precum și din municipiile București și Iași”.
”A rezultat cu certitudine că bunurile și banii care au făcut obiectul contractelor de sponsorizare sau de donație către Asociația Pompierilor Băcăuani nu au fost date pentru a influența modul de îndeplinire a atribuțiilor de serviciu” Magistratul susține că ”agenții economici nu au fost condiționați, amenințați sau obligați să facă aceste sponsorizări”. Cazul se închide definitiv.
Dosarul de la ISU Bacău a apărut în prim plan în contextul unei alte anchete a DNA, legate de tragedia de la Clubul Colectiv.
Colonelul Ion Mihalache: „Unde a trebuit să închidem, am închis!”
Colonelul Ioan Mihalache nu vede o incompatibilitate între cele două activități, de strângere a sponsorizărilor și de control. Pentru bacauinfo.ro, el se declară convins că în timpul controalelor nu se poartă discuții despre bani: „În momentul în care s-a purtat o discuție pentru o sponsorizare cu un agent economic s-a declinat calitatea de membru al asociației, nu au obligat cu nimic, au spus ce vrem să facem. Dacă ne-au putut sprijini, s-a lăsat hârtiuța de la președintele asociației și de acolo era treaba asociației. Ei erau în calitate de membri ai asociației când vorbeau. Eu, dacă să zicem că dumneavoatră aveți un magazin să-l controlez, și-n deplasarea mea spre alt magazin să-l controlez mă întâlnesc cu o cunoștință sau cu nu știu cine și port o discuție, fără să impun, doar las la latitudinea persoanei respective sau agentului economic, dacă ne poate sprijini prin asociație, printr-o hârtie pusă la dispoziție de asociație… Agenții nu semnează pe contracte. Dar niciodată nu s-au purtat discuții pe timpul controlului. Nu stăm la discuții pe siguranța cetățeanului. Unde a trebuit să închidem, am închis. Dar sancțiunile se dau progresiv. DNA-ul a controlat și nicio sponsorizare nu a coincis cu un control.”
Conform declarațiilor de avere și interese, colonelul Ioan Mihalache este membru fondator al Asociației „Pompierii Băcăuani”.
Vom reveni.
dana a zis
Dar de ce ati scos pe anuntul cu primarul de Margineni SOLOT / Sa vada populatia cit a furat.Acesti golani trebuie sa i stirpati.Sunt multi ce ne umilesc si profita de functii.