Județul Bacău, raiul corupției din România
• președintele Ion Iliescu a spus că județele Bacău și Vrancea sînt cele mai corupte din țară • uitîndu-se spre Viorel Hrebenciuc, președintele Organizației Județene Bacău a PSD, Iliescu a cerut să se mai termine cu petrecerile la Bacău și cu afacerile la negru cu petrol de la Rafo Onești • unii lideri locali ai PSD spun că Iliescu a vrut să se răzbune pentru că social-democrații băcăuani sînt de partea premierului Adrian Năstase
Județul Bacău este primul din țară, alături de Vrancea, în ceea ce privește corupția. Aceasta este opinia președintelui țării Ion Iliescu, care a spus duminică, la Cluj, la întîlnirea cu premierul Adrian Năstase, miniștrii, prefecții și președinții consiliilor județene, că acest fenomen trebuie stopat. Președintele țării a particularizat, spunînd că județele Bacău și Vrancea sînt primele la acest capitol. Iliescu și-a continuat tirul, acuzînd, punct cu punct, fiecare lider PSD de încrengături cu baronii locali și de patronarea unor afaceri mai mult sau mai puțin dubioase. Primul acuzat explicit de Iliescu a fost Viorel Hrebenciuc, președintele Organizației Județene Bacău a PSD. Șeful statului l-a somat pe acesta să domolească petrecerile din Bacău și piața neagră a petrolului de la Rafo Onești.
Despre corupția la nivel macro existentă în județul nostru s-a tot vorbit în ultimii ani, mai ales după ce anumite afaceri sau licitații publice au intrat, cu cîntec, pe mîna oamenilor din PSD sau a unor personaje care au relații foarte strînse cu partidul aflat la guvernare. Întotdeauna însă scandalurile au rămas undeva în urmă, baronii locali și-au făcut în continuare punga plină, iar corupția n-a mai fost demonstrată. Dar este clar că în județul nostru tentaculele corupției s-au extins peste tot, din moment ce șeful statului a tras un semnal de alarmă. Și nu este primul. Numai că de fiecare dată totul a rămas la nivelul declarațiilor și nimic nu s-a schimbat.
Liderii locali ai Partidului Social Democrat neagă acuzațiile evidente ale șefului statului. Sub scuze de genul „județul Bacău deranjează pentru că e cel mai dezvoltat din regiune”, „la Bacău se mișcă ceva”, sau pur și simplu invocînd faptul că nu au auzit acuzele președintelui, oamenii PSD din județ refuză să recunoască ceea ce a devenit de notorietate națională: un grup de oameni controlează întreg mediul economic din județ. Banul public ajunge unde trebuie, de obicei la firmele clienților PSD. Nimeni nu capătă nici o firimitură dacă nu are un frate, cumătru sau un naș în partid.
Despre toate aceste lucruri s-a vorbit însă pînă acum în surdină. Conflictul mai mult decît vizibil Iliescu – Năstase l-a determinat, se pare, pe președinte să spună ce știe. Și să nominalizeze acele județe unde corupția a devenit legea locală. Liderii PSD Bacău nu și-au ascuns nici o clipă atașamentul față de Adrian Năstase și acum, după ce s-au văzut atacați direct de președinte, spun că Ion Iliescu vrea astfel să se răzbune, dar că nu are nici un suport.
Opoziția, atît cît a mai rămas ea într-un județ considerat fief al PSD, își găsește un nesperat aliat în președintele țării. Liderii a două partide importante spun că Ion Iliescu se bazează pe ceva atunci cînd face afirmații atît de grave.
Șeful statului a mai denunțat de cîteva ori corupția din județul Bacău, numai că de fiecare dată ieșirile lui la rampă pe această temă au rămas fără nici un efect. Se va întîmpla și de această dată la fel? Iată cum văd parlamentarii și liderii locali băcăuani afirmațiile șefului statului.
Dumitru Sechelariu, primarul orașului Bacău: „Dacă președintele țării s-a luat de Viorel Hrebenciuc, înseamnă că face o mare confuzie. Cîtă vreme a condus destinele județului, Viorel Hrebenciuc a avut o contribuție decisivă la dezvoltarea economică din această parte a țării. În Bacău, un oraș cu o putere economică atît de mare, nimeni nu poate opri pe cineva să organizeze petreceri în aer liber. În ceea ce mă privește, nu am să-i cer niciodată voie președintelui Iliescu să îmi aniversez ziua așa cum cred eu de cuviință. Petrecerea de anul trecut din ziua de 14 iulie a avut un scop caritabil. Îi reamintesc domnului președinte că, atunci cînd am organizat acea Duminică a Recunoștinței, am avut pe masa mea sute de scrisori trimise inițial la Președenție de oameni aflați în nevoi economice din Bacău, și care au fost trimise pentru soluționare la noi, la primărie. Singurul lucru pe care îl regret este că nu am avut cum să ofer cîte un curcan și un Mercedes fiecărui om nevoiaș care a venit în acea duminică în Parcul Central, să mănînce un cîrnăcior și să bea un pahar de bere sau de suc. Avînd în vedere, însă, că 163 de persoane au fost ajutate material din banii care s-au adunat din donațiile făcute în ziua de 14 iulie, și mîine aș proceda la fel, dacă ar fi necesar.
Poate că pe președintele Iliescu îl deranjează că nu mai este primit la Bacău cu fasturile și onorurile cu care era primit altădată. Poate că-l mai deranjează și rezultatele și performanțele obținute de mediul economic din Bacău. Și cred că nu a trecut neobservată nici apropierea de premierul Adrian Năstase pe care Bacăul a manifestat-o în ultima vreme. Îl asigurăm pe președintele Iliescu că vom acorda în continuare respect președinției. Cred, însă, că Ion Iliescu ar trebui să-și păstreze pozița sa și să supravegheze la bunul mers al lucrurilor din țară. Cred că ceea ce face președintele Iliescu acum nu este decît un spectacol mediatic care nu își are rostul”.
Valeriu Gheorghe, deputat PNL: „Președintele României este cu siguranță cea mai informată persoană din țară. Are în subordine servicii și instituții care se ocupă inclusiv de strîngerea datelor. Cînd a făcut afirmația că județul Bacău este în topul corupției, cu siguranță că președintele s-a bazat pe niște date. Eu nu pot pune la îndoială declarația lui, pentru că este clar că e foarte bine documentată”.
Neculai Lupu, președintele Consiliului Județean: „Președintele Iliescu nu a făcut nici o referire directă la județul Bacău. Atît președintele cît și premierul au abordat tema eradicării corupției și a birocrației, dar nu s-a specificat nicăieri că ar trebui luate măsuri anume pentru județul nostru”.
Vasile Nistor, deputat PD: „Președintele, avînd în subordine Serviciul Român de Informații, are date pertinente și ceea ce spune el este adevărat. Să nu uităm că șeful Serviciilor Speciale este numit de președintele țării. Nu e un merit pentru PSD Bacău că sîntem nominalizați în topul corupției. Înseamnă că sîntem un județ al clientelei politice a PSD”.
Prefectul Radu Cătălin Mardare: „Nu pot să comentez în nici un fel ce a spus președintele și ce a apărut în presă, pentru că la întîlnirile la care am participat nu s-a discutat despre așa ceva. Doar dacă au avut loc discuții private, despre care eu nu știu, sau la conferința de presă, la care eu n-am participat. Au fost două momente duminică, la Cluj, la care am fost cu toții, dar atunci nu s-a făcut nici o referire la județele Bacău sau Vrancea. Nu s-a spus absolut nimic”.
Dan Constantinescu, senator PNL: „Președintele Iliescu are cele mai complete informații față de acest fenomen nenorocit care este corupția. Bănuiesc că s-a bazat pe date cînd a particularizat pe anumite județe. Problema este ce se face după ce se constată. Președintele ar trebui să cheme la ordine Executivul și instituțiile care pot fi implicate în stăvilirea corupției. Ca senator de Bacău nu mă surprinde că un județ, altfel sărac la nivelul mediu al populației, este campion la corupție. Mai interesant este de urmărit ce se va face, ce va înțelege președintele să provoace pentru a stopa fenomenul. Altfel rămînem ca și pînă acum la faza de declarații sterile”. (N. BICHESCU, E. SOLOMON, E. ADAM)
pe raster
Întrebat dacă se teme de o eventuală schimbare din funcție la începutul lunii februarie, mai ales în contextul în care județul nostru a fost nominalizat ca unul în care corupția este la ea acasă, prefectul Radu Cătălin Mardare a spus că nu se teme că va fi demis. „Nu mă tem de schimbare, chiar dacă ar fi să aibă loc. Nu-i un motiv să mă tem”, a afirmat prefectul. El a adăugat chiar că la întîlnirea de la Cluj nu s-a discutat în plen despre eventuale schimbări ale unor prefecți din țară. Presa a consemnat însă la începutul acestei săptămîni declarații ale lui Octav Cozmîncă, ministrul administrației publice, în care acesta a spus că, la începutul lunii viitoare, după ce va avea loc Biroul Executiv al PSD, vor fi schimbați anumiți prefecți, în special din județele unde sînt probleme grave. (E.A.)
Lasă un răspuns