Un băcăuan și-a cîștigat în instanță dreptul să afle cum s-a asfaltat strada primarului
• Pavel Dîncă a cerut de la Primăria Bacău această informație și altele, dar nu i s-a răspuns, deși a făcut o solicitare în baza Legii liberului acces la informație • el a cîștigat procesul, dar primăria tot nu i-a dat răspunsul cerut • Dîncă s-a adresat deja Curții Europene a Drepturilor Omului
Pavel Dîncă este de mai mulți ani angajat al Direcției Regionale de Poștă din Bacău. În 2001, în urma unei amenzi primite și asupra căreia avea dubii, omul a solicitat cîteva informații publice de la primărie. Era prin septembrie, cu cîteva zile înainte de apariția Legii 544, care prevede liberul acces la informațiile de interes public. Deoarece n-a fost mulțumit de răspunsurile primite de la funcționarii Primăriei Bacău, Pavel Dîncă a mers cu cererea în instanță, mai ales că, între timp, apăruse noua lege. „Abia în 2003 am cîștigat la Tribunal, care a dat o hotărîre definitivă și irevocabilă prin care primarul și primăria erau obligați să-mi dea mai multe informații privind parcările publice, amenzile aplicate căruțașilor ori mașinilor parcate aiurea, care jenează traficul rutier, sau numărul hotărîrii de consiliu local prin care-a fost aprobată amenajarea străzii pe care locuiește primarul”, ne-a povestit el.
Teoretic, lucrurile ar fi trebuit să se oprească aici. Practic, însă, lui Pavel Dîncă nu i s-a mai făcut dreptate nici pînă astăzi. „Deși am cîștigat procesul, informațiile pe care le-am solicitat nu le-am primit nici pînă-n ziua de azi. Dacă am văzut că nu e dreptate prin părțile noastre, în ciuda cererilor mele repetate, m-am hotărît, la începutul acestui an, să merg cu dosarul la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Deja l-am trimis, urmează să primesc răspunsul”, ne-a spus omul, revoltat.
Gabriel Ioniță, purtător de cuvînt al primăriei Bacău și persoana desemnată să se ocupe de acordarea informațiilor publice, a ridicat din umeri. „Sincer, nu am fost informat în acest sens de Ionel Lăzărică, de la Serviciul juridic. Nu am știut nimic pînă astăzi de acea hotărîre. Responsabilii noștri din 2001-2002 au considerat, probabil, că au răspuns la acea solicitare în timpul proceselor, prin actele comunicate la dosar”, a spus Gabriel Ioniță. Deși este mîndru că nici o persoană nu s-a plîns de cînd se ocupă el de cererile venite în baza Legii 544, Gabriel Ioniță a trebuit să recunoască că Pavel Dîncă nu a primit totuși un răspuns la o cerere venită pe baza Legii 544, deși el și-a cîștigat și în instanță acest drept. Motivul invocat a fost că, după ce s-a dat hotărîrea, omul n-a mai făcut o nouă adresă către primar și că, dacă s-ar fi întîmplat așa, primăria și-ar fi îndeplinit obligațiile, dacă ar fi fost informată că decizia instanței a devenit irevocabilă. Despre acest lucru putea să afle un om plătit pentru asta, din banii noștri, Ionel Lăzărică, șeful biroului juridic.
Departe de explicații, procesul prin care băcăuanul Pavel Dîncă i-a cerut primarului Dumitru Sechelariu informații publice pe calea instanței este doar unul dintre cele aproximativ zece acțiuni juridice intentate de el Primăriei Bacău în ultimii ani. Reprezentanții acestei instituții ne-au declarat că Pavel Dîncă este, cel puțin deocamdată, primul și singurul băcăuan care a cîștigat un proces cu primăria, în baza Legii 544. (Alin LEANCĂ)
Lasă un răspuns