• cei care vroiau să-și taie țevile de la sistemul centralizat de furnizare a agentului termic au putut depune documentele doar pînă pe 31 mai • condiționarea este o încălcare gravă a legii • Vasile Drăgușanu, directorul CET, spune că, de fapt, ar mai putea primi cereri după acest termen, „însă în aceste cazuri chiar nu știu cum vom proceda”
Băcăuanii care vor să se debranșeze de la CET nu vor mai putea depune de astăzi, cel puțin teoretic, cereri de debranșare de la sistemul centralizat de încălzire. Și asta, deoarece conducerea CET Bacău a decis ca termenul depunerii cererilor de debranșare la asociații să fie 31 mai. „Am luat această decizie pentru că, în conformitate cu actele normative în vigoare, trebuie să eliberăm un referat tehnic de funcționare. Limita am impus-o pentru că nu putem face referatul dacă privim cererile de debranbșare izolat. Ne-am gîndit că dacă asociațiile adună toate cererile pînă la sfîrșitul lunii mai, nu va fi o problemă în realizarea referatelor care au în vedere stabilirea efectelor pe care le au solicitările de debranșare”, ne-a declarat Vasile Drăgușanu, directorul CET Bacău.
Decizia de a restricționa depunerea cererilor de debranșare este aberantă, dacă avem în vedere că legea dă ca ultim termen de debranșare sfîrșitul lunii septembrie, adică înainte cu cîteva zile ca furnizorii publici de agent termic să înceapă să livreze căldură. Pentru a nu încălca legea, reprezentanții de la CET au spus, totuși, că cererile pot fi depuse și după data de 31 mai, deși este de preferat ca aceste solicitări să se înscrie în termenul fixat de furnizor. „Nu vrem ca în acest fel să restricționăm debranșarea de la sistemul nostru, pentru că nu este corect. De altfel, deciziile în ce privește debranșarea sînt luate de adunările generale ale asociațiilor. Au fost și cazuri în care proprietarii de apartamente au venit la noi direct cu cererile aprobate de asociații, fără a mai avea referatul tehnic. Dacă oamenii chiar vor să se debranșeze, se pot depune cereri și după 1 iunie, însă în aceste cazuri chiar nu știu cum vom proceda”, a încercat o scuză directorul Drăgușanu.
Managerul de la CET a recunoscut că dacă băcăuanii ar depune peste 4.000 de cereri de reununțare la serviciile firmei, societatea ar avea de pierdut, pentru că ar funcționa cu pierderi. Cifra nu este exagerată, dacă ținem cont că, anul trecut, peste 5.000 de băcăuani au renunțat la serviciile CET. Ca să recupereze pierderea, firma a mai preluat de la Termloc încă cinci centrale termice de cartier. Dacă și în acest an s-ar debranșa peste 5.000 de clienți, gradul de încărcare a cazanului de 420 mW/h ar scădea pînă la 70 la sută, ceea ce ar însemna că procentul de pierdere ar redeveni foarte mare. În aceste condiții, este evident că principalul producător de agent termic din oraș încearcă să țină cu dinții de cele aproximativ 28.000 de apartamente pe care le are radordate la rețeaua de termoficare. Iar restricționarea termenului de debranșare este o metodă de a-i descuraja pe băcăuani, sătui de facturile astronomice la întreținere, să-și monteze centrale de apartament. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns