Cîteva familii din satul Vlașca de jos, comuna Cașin s-au aflat joi seară în pericol să își vadă locuințele inundate, după ce pîrîul Curița și-a ieșit din matcă. Ion Cosav, primarul comunei Cașin, spune că, încă de dimineață, de la ora 9.00, văzuse cum la deal de satul Curița era format pe pîrîu un pod de gheață de mai bine de o sută de metri lungime. „Am chemat oamenii din sat în ajutor. Dacă am văzut că nu ne putem descurca singuri, pe la ora 16.00 am chemat în ajutor și Protecția Civilă”, ne-a mai povestit primarul Gosav. Pînă la urmă, blocurile de gheață s-au dislocat fără intervenția Protecției Civile, lăsînd loc viiturii să curgă la vale. „Marele nostru noroc a fost că, abia după ce a trecut viitura a venit și Cașinul mare. Dacă veneau împreună se inundau toate gospodăriile din Vlașa de Jos, aflate aproape de albia pîrîului Curița. După ce a trecut și unda cea mare a Cașinului au rămas în urmă, de o parte și de alta a rîului, blocuri de gheață de doi-trei metri înălțime”, ne-a mai spus Ion Gosav.
Alertă de gradul zero la Direcția Apelor
Specialiștii Sistemului de Gospodărire a Apelor Bacău monitorizează, în aceste zile, evoluțiile debitelor cursurilor de apă
din județ. Ionuț Maftei, directorul SGA, ne-a declarat că, datorită
temperaturilor ceva mai ridicate din ultimele zile, toate rîurile din
județ au înregistrat creșteri de aproximativ zece de centimetri, fără
să se depșească, însă, cotele de atenție. Pe majoritatea rîurilor din
județ, podurile de gheață formate în urmă cu cîteva zile au început
să se topească. Pe rîul Trotuș și afluenții acestuia, sloiurile de gheață au început să se dizloce, formînd canale de scurgere a apei.
„Deocamdată nu sînt probleme deosebite. Meteorologii anunță temperaturi sub zero grade pentru următoarele zile, cea ce înseamnă că debitele cursurilor de apă nu vor înregistra creșteri semnificative”, ne-a mai declarat Ionuț Maftei. El a mai precizat că doar cursurile mici de apă, care se umflă și la cea mai mică ploaie, ar putea pune probleme. „Situația ar putea scăpa de sub control numai dacă se vor înregistra creșteri bruște ale temperaturilor exterioare. În aceste condiții, probleme mai deosebite ar putea să apară mai mult în localitățile Șerbești și Furnicari, localități aflate pe malul rîului Siret și care sînt considerate zone critice din acest punct de vedere”, a mai precizat directorul SGA Bacău. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns