• cea mai mare jale este la învățători, educatoare și biologie
Examenul de titularizare din acest an nu va aduce prea multă bucurie pentru o parte dintre cei care au trecut peste examenul pentru obținerea unui post în învățămîntul preuniversitar. Notele obținute de candidați au fost majoritar peste 5, adică peste minimul ce conferă dreptul de a suplini o catedră. La Limba și Literatura Română, dintre cei 99 de înscriși, doar patru candidați au obținut note sub 5 la noul tip de examen grilă. La Limba Franceză, din 50 de candidați, doi absolvenți de facultate au obținut sub nota 5. La cealaltă limbă modernă, engleză, nu s-a înregistrat nici o notă sub 5. Doi candidați au pierdut dreptul de a preda în acest an și la Matematică, unde au concurat 143 de candidați. La Informatică, dintre cei 36 de concurenți care au susținut examen grilă, trei au pierdut șansa de a preda, obținînd note sub 5. Cîte opt candidați nu au reușit să treacă de baremul minim la Chimie și Biologie, în timp ce la Fizică s-a înregistrat recordul de „picați”: din cei 32 de candidați, 15 nu au reușit să obțină note peste 5. Cei mai puțini căzuți sub limită au fost la Istorie, unde, din cei 66 de candidați, doar unul a primit sub nota 5.
Pregătirea mai bună a competitorilor din acest an, comparativ cu anul trecut, nu a constituit o surpriză pentru mai marii Inspectoratului Școlar Județean Bacău. „Oamenii au trecut prin dușul rece de anul trecut și și-au dat seama că nu mai pot merge la nimereală la examenul de titularizare. Așa că s-au pregătit mai bine și au obținut note mai bune”, ne-a declarat inspectorul Constantin Năstac. Chiar și așa, bucuria din această toamnă nu va fi prea mare pentru candidații trecuți de testul examenului ce le conferă șansa de a cîștiga o bucată de pîine în învățămîntul primar și gimnazial, întrucît numărul posturilor titularizabile este, la unele discipline, mai mic decît numărul notelor peste 7 (adică minumul obținerii unei titularizări). „Nu toți candidați care au obținut note peste 7 vor primi posturi de titulari. Vor fi, probabil, cazuri în care nu vor primi nici măcar post de suplinitori deoarece nu mai sînt locuri vacante. La specializări precum învățătorii, de exemplu, au fost peste 600 de candidați, din care mai bine de 100 au obținut note peste 7. E clar că nu toți vor avea posturi. Aceeași situație se va regăsi și la specializările educatori, biologie și alte”, a mai spus inspectorul Năstac.
Oricum suprizele pentru viitoarele și potențialele cadre didactice din Bacău se lasă așteptate pînă la începutul lunii septembrie, cînd se vor reface listele cu posturile vacante și titularizabile din învățămîntul preuniversitar la nivelul județului Bacău. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns