Din punct de vedere economic, programele de austeritate asumate de Guvern nu au contribuit cu nimic la cresterea economica. Ba, as spune, dimpotriva, diminuarea cheltuielilor bugetare, concedierile de personal, scaderea salariilor nu doar ca n-au relansat economia, ci au si sugrumat-o putin cite putin.
Sa nu uitam, insa, ca inainte de aceste masuri anti-criza au fost masurile de prevenire a crizei. Adica acele masuri prin care s-a dorit, chipurile, stoparea evaziunii si a muncii la negru, dar nu s-a reusit decit inchiderea a mii de intreprinderi mici care au fost fortate sa plateasca impozit pe dreptul de a exista, chiar daca nu inregistrau profit contabil.
Guvernul a reusit sa ucida gaina cu oua de aur, pentru ca, prin inchiderea acelor firme, sute de mii de oameni au ajuns in somaj iar statul a pierdut contributiile la bugetul asigurarilor sociale concomitent cu o crestere a cheltuielilor pentru plata ajutoarelor de somaj.
Sint, iata, vreo trei ani de cind Guvernul se lupta cu criza economica nereusind decit sa adinceasca si mai mult haosul.
Cu contributia decisiva a Guvernului, economia româneasca a trecut in subteran; evaziunea fiscala a cunoscut noi culmi de glorie iar munca la negru a devenit un „modus vivendi”.
Daca economic vorbind, masurile de austeritate n-au avut nici un efect, din punct de vedere politic, ele au fost mana cereasca atit pentru Putere cit si pentru Opozitie. Puterea le-a invocat pentru a demonstra ca nu a stat cu miinele in sin si a cautat solutii; a aratat ca masurile au fost bune chiar daca a masluit statistici pestru asta.
In acelasi timp, Puterea a sondat populatia si a constatat ca poporul nu reactioneaza la aceste decizii. Poporul inca nu a ajuns la pragul critic la care sa se revolte. Pentru ca austeritatea a devenit un instrument de control. Faci ce spune Puterea? Primesti salariul intreg, eventual si niste bonusuri. Il faci pe Basescu „javra ordinara” si critici Guvernul? Iti taiem sporurile si te trimitem la reeducarea prin somaj!
Si asta nu e o inventie româneasca. Pentru ca peste tot in lume, criza economica incepe sa inlocuiasca terorismul ca pretext pentru masurile de control ale populatiei. Terorismul a fost folosit pentru restringerea drepturilor si libertatilor cetatenesti. Criza economica reprezinta un pas inainte pentru ca ii deposedeaza pe cetateni si de venituri.
Iar o populatie controlata prin masuri politienesti si cu bani tot mai putini este visul de aur al oricarui guvern.
Lasă un răspuns