• societății i-au fost luate deja din conturi șapte miliarde de lei • protocolul semnat cu AVAB impune ca SIF Moldova să-și facă provizioane de încă un milion de dolari pentru biletele la ordin executate • acești bani vor fi luați tot din beneficiul societății de investiții
Societatea de Investiții Financiare (SIF) Moldova resimte la Bursa de Valori efectele anunțatelor reduceri ale profitului. După ce marți volumul tranzacțiilor a crescut puternic, ajungînd la peste 2,6 milioane de acțiuni, ieri s-au tranferat doar 233.500 de acțiuni SIF2. Pe de altă parte, prețurile au scăzut luni și marți pînă la 2.300 de lei/acțiune – la o valoare nominală de 1.000 de lei -, pentru ca ieri să revină la 2.400 – 2.450 de lei acțiunea. Aceste variații majore survin după ce SIF Moldova a anunțat încheierea unui protocol cu Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB). Partea bună a acestei înțelegeri este că permite fostului Fond al Proprietății Private să-și deblocheze conturile de la 39 de bănci din țară. Pe de altă parte, SIF-ul va înregistra o nouă diminuare a profitului, ceea ce-i face pe investitori mai prudenți.
SIF Moldova trebuie să-și mai facă provizioane de încă un milion de dolari
În momentul în care a preluat creanțele fostei Bancorex, AVAB a cerut executarea biletelor la ordin puse drept gaj de o serie de firme care luaseră credite totale de zeci de milioane de dolari și care fuseseră avalizate în mare parte de FPP II Moldova, pe vremea cînd era condus de Corneliu Iacobov. Fondul a contestat în instanță executarea, dar instituția s-a folosit de dreptul de a bloca conturile SIF. Negocierile cu AVAB durează de ani de zile. În cele din urmă, pe 28 august anul acesta s-a semnat un protocol, în care se prevede eșalonarea la plată a creanțelor către AVAB. În primă fază, se va plăti o sumă de 2.250.000 de dolari, reprezentînd sumele avalizate pe biletele la ordin către trei agenți economici. Astfel, SIF Moldova va primi originalele titlurilor cambiale și se poate îndrepta asupra societăților incriminate pentru recuperarea banilor plătiți către AVAB. Dar trebuie spus că în unele cazuri se poate să nu se mai găsească nimic și SIF-ul să rămînă cu paguba sau să se îndrepte asupra administratorilor firmelor.
Pe de altă parte, chiar conducerea SIF precizează că s-au constituit provizioane pentru 1.200.000 de dolari, iar pentru restul sumei trebuie făcute alte rezerve, cu diminuarea corespunzătoare a profitului pe anul în curs. În schimb, gigantul de investiții financiare a obținut cel puțin deocamdată deblocarea conturilor bancare.
SIF Moldova a suportat mai multe scăderi ale profitului
De la începutul acestui an, biletele la ordin avalizate de fostul FPP II Moldova au adus numai necazuri. În primă fază, lichidatorii Bankcoop, PMG SRL și RVA SA București, au cerut executarea a opt bilete la ordin garantate de Fond, în valoare totală de 4 milioane de dolari. SIF Moldova a contestat executarea, dar în două dosare contestația a fost respinsă, astfel încît și aici firma este bună de plată. Totuși, s-au purtat negocieri și cu lichidatorii Bankcoop și se pare că gigantul de investiții a obținut și-n acest caz eșalonări, astfel încît să achite banii pe măsură ce se ajunge la soluții definitive și irevocabile în instanțe. Astfel de înțelegeri sînt absolut necesare, altfel se ajunge iar la blocarea și executarea conturilor bancare. Pe moment, lichidatorii au extras puțin peste 7 miliarde de lei din conturile de la Raifeissen Bank (fosta Bancă Agricolă).
Una peste alta, SIF Moldova a suportat scăderi consistente ale profitului. Este adevărat că societatea a obținut bani buni din vînzarea unor pachete de acțiuni – cum este cazul Comixt Moinești – dar, deocamdată, acestea nu compensează diminuările. În plus, LNM Holdings a lansat o ofertă de preluare a acțiunilor Ispat Sidex Galați, la prețul de 10.000 de lei/acțiune. În condițiile în care SIF Moldova are în portofoliu acțiuni Sidex cu înregistrare contabilă de peste 1.324 de miliarde de lei – adică peste 52 de milioane de acțiuni cu valoare nominală de 25.000 de lei -, vînzarea la prețul de ofertă aduce o pierdere de circa 800 de miliarde de lei, greu de suportat de orice firmă, fie ea cît de puternică. Rămîne de văzut cum se va proceda și în acest caz. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns