directorul adjunct Elena Vrabie spune că a fost vorba despre o solicitare a celor de la „Fructex” și au mers doar copiii care au vrut
Practicile obișnuite ale învățămîntului din anii ’80 reîncep să reapară în liceele băcăuane. După ce mai multe școli și licee cochetează cu ideea reintroducerii uniformei școlare, cei de la Liceul Economic s-au gîndit că n-ar fi rău dacă elevii de aici, mai exact de la Școala profesională, și-ar aduce aminte de clipele „înălțătoare” pe care înaintașii lor le-au petrecut la practica agricolă. Drept urmare, niște elevi din anul II, profilul „cofetar – bucătar”, și-au petrecut două zile din perioada de practică, sortînd mere. O întîmplare care, cum era de așteptat, a stîrnit nemulțumirea părinților. „Cele trei maistre duc copiii la practică agricolă ca pe timpul lui Ceaușescu, la cules de mere și le dau cîte patru kilograme de mere pentru fiecare zi lucrată. Noi i-am dat pe copii pentru practică în magazine, nu la privatizați, în agricultură”, ne-a spus unul dintre părinți.
De partea cealaltă, profesoara Elena Vrabie, director adjunct al Liceului Economic, a recunoscut că unii elevi din anul II al școlii profesionale au fost la sortat de mere, dar susține că a mers doar cine a vrut. „A fost vorba despre o rugăminte pe care doamna Drăgoi (maistra Maria Drăgoi, n.r.) a primit-o de la un inginer de la livada de mere din Șerbănești. Nu a fost vorba despre cules, ci despre sortat și cîntărit și, cum cei de la profilul «cofetari – bucătari» au în programă un obiect identic, nu am avut nimic împotriva ideii. De altfel, au mers la sortat mere doar elevii care au dorit acest lucru, care au primit, în schimbul muncii lor, cîteva kilograme de mere. Știa și doamna inspectoare Mînecuță (Rodica Mînecuță, inspector de discipline tehnice în cadrul Inspectoratului Școlar, n.r.) de acest lucru și nu a avut nimic de obiectat”, ne-a declarat adjuncta Elena Vrabie.
În ciuda efoturilor noastre, nu am reușit să o contactăm pe maistra Drăgoi, dar punctul de vedere al directoarei adjuncte a fost susținut și de maistra Dida Frunză. „Nu știu dacă au fost la sortat de mere mai mult de 13 – 14 elevi din anul II. Chiar și elevii mei din anul I – «comerț» au vrut să mergă, dar nu le-am dat voie, pentru că ploua”, a spus Dida Frunză. Interesant este însă faptul că inspectoarea Rodica Mînecuță nici nu a auzit de isprăvile celor de la Liceul Economic. „Sincer, acum aud prima dată că elevii de la Liceul Economic au mers în practică la sortat mere. Doamna Vrabie nu mi-a spus nimic de acest lucru”, ne-a declarat inspectoarea Rodica Mînecuță. Mai mult, inspectorul general Ghiorghi Iorga spune tranșant că, în timpul orelor de program este ilegală practica agricolă. „Am primit solicitări și de la alte licee din județ, să meargă cu elevii la cules de fructe, în timpul școlii. Am refuzat categoric fiecare propunere, pentru că legea nu permite acest lucru. În timpul liber, elevii nu au decît să se ducă să culeagă ce vor, dar nu în timpul orelor”, ne-a declarat Ghiorghi Iorga.
Dacă în alte privințe nu se înghesuie să reînvie tradiții, reprezentanții Liceului Economic sînt foarte prompți atunci cînd vine vorba despre practica agricolă. Dacă o maistră are o înțelegere cu un inginer de la „Fructex”, școala e rapid legată de gard și cursurile de pregătire pentru meserie sînt transformate în ore pentru sortat mere. Rămîne un mare semn de întrebare: dacă elevii au mers la „fructex” în baza propriului consimțămînt, de ce părinții au fost revoltați de ceea ce se întîmplă la școală. Ca să nu mai vorbim despre faptul că practica agricolă contravine legislației muncii, potrivit căreia elevii sub 16 ani nu pot fi folosiți la muncă. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns