Verificările Corpului de Control al Agenției Naționale a Funcționarilor Publici (ANFP) pentru activitatea din ultimii trei ani la Primăria Horgești au scos la iveală nereguli cu duiumul. Motivul invocat de cei prinși în flagrant i-a uimit și pe controlori, cei dintâi spunând că au căutat pe Internet.
Un control din toamna trecută la Primăria Horgești a scos la iveală numeroase deficiențe în funcționarea instituției. Verificările au fost efectuate de către Corpul de Control al Agenției Naționale a Funcționarilor Publici (ANFP), în perioada 1 ianurie 2010 – 3 iulie 2013. Lista de concluzii cuprinde numeroase abateri, iar intituțiile abilitate ale statului au fost sesizate să facă cercetări. Multe dintre răspunsurile primite de organele de control, din partea reprezentanților primăriei, i-au lăsat cu gura căscată pe cei de la ANFP. „Nu pot da un număr de ordonanță, ordin, hotărâre sau lege – a declarat un funcționar public de la primărie -, dar am verificat pe Internet despre comisiile de promovare în clasă și am considerat că este corect”.
Cu alte cuvinte, fără o comisie de evaluare, fără un punctaj, la Horgești au fost avansați profesional trei angajați.
Concluziile principale rezultate în urma verificărilor sunt cât de poate de gravă și arată faptul că la Horgești s-a lucrat după cum a crezut fiecare că est mai bine, chiar dacă de cele mai multe ori soluția era departe de prevederile legii. Raportul ANFP arată lipsa aproape totală a documentelor, actelor administrative privind cariera funcționarilor publici (dispoziții privind numiri, reîncadrări, salarizare), lipsa dosarului profesional al secretarului comunei, lipsa aproape totală a actelor administrative privind cariera celorlalți funcționari publici și faptul că reprezentanții Primăriei nu au putut pune la dispoziția echipei de control documente care să probeze legalitatea ocupării funcțiilor publice. În plus, sistemul de salarizare nu s-a făcut după Legea funcționarilor publici, ci după un docuemnt intitulat „Stat de Personal”, avizat de Agenția de Prestații Sociale.
De pe majoritatea documentelor financiar-contabile lipseau semnăturile primarului, conducătorului compartimentului financiar – contabil, persoanei care a întocmit actul, persoanei autorizate să exercite controlul financiar, care să aprobe plata, iar salarizarea funcționarilor publici s-a făcut fără să se respecte toate prevederile legale. Nu erau constituite comisiile de disciplină și paritare, nu erau întomite dosarele profesionale ale angajaților, nu era realizat planul de angarae pe 2013, lipseau registrele declarațiilor de avere și de interese, nu erau transmise la Agenția Națională de Integritate, nu a fost desemnat consilierul etic sau nu erau respectate situațiile juridice ale unor funcționari publici. Corpul de Control a sesizat neregulile găsite Camerei de Conturi și Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău și au fixat termene de intrare în legalitate.
Horgești, o comună unde peștele de la cap se împute
Primarul din Horgești, Ionel Țurcan, a fost arestat preventiv, anul trecut, fiind cercetat penal pentru fals intelectual, instigare la fals material și abuz în serviciu contra intereselor publice. După câteva zile, însă, Ionel Țurcan a fost eliberat de Tribunal. Alesul local a intrat și în atenția DNA care a cercetat o acuzație de luare de mită, însă a fost scos de sub urmărirea penală. Suspectat că în 2012 ar fi primit 60.000 lei pentru întocmirea în fals a mai multor înscrisuri oficiale prin consimțirea plății unor cheltuieli din fondurile publice, în martie, anul trecut, Primăria Horgești „a construit”, de asemenea, în satul Recea un grup sanitar în valoare de 90.000 de euro și o centrală termică de 120 de milioane lei vechi pentru elevii școlii din satul Răcătău. În acte, însă, întrucât în acest moment, toaleta nefinalizată se află în paragină, iar centrala termică nu a ajuns nici până acum în instituția de învățământ. (Anamaria BUJOR)
Lasă un răspuns