– Comisia Europeana a dat unda verde finantarii europene pentru izolarea termica a blocurilor – in sedinta de Guvern de miercuri a fost aprobat programul de izolare, iar regula de aur va fi „primul venit, primul servit” – programul de izolare a fost inclus pe agenda Comisiei Europene de primarul Bacaului, care este si raportor pe fondul de coeziune
Comisia Europeana va incepe din aceasta toamna programul european de izolare termica a blocurilor de locuinte. In sedinta de Guvern de miercuri a fost aprobat programul la nivel national. Finantarea se va face prin Fondul European de Dezvoltare Regionala.
“Decizia Comisiei Europene de a aloca fonduri pentru reabilitarea termica a locuintelor este doar un inceput si cu siguranta, in perioada de buget urmatoare 2014 – 2020 al Uniunii Europene, administratiile locale vor primi surse importante de bani pentru finantarea reabilitarii termice. In calitate de raportor al Comitetului Regiunilor m-am batut si am reusit sa impun acest amendament si astfel, pentru prima data se dau bani europeni in Europa pentru reabilitarea locuintelor.
Ma bucur foarte mult si am o mare satisfactie ca am reusit sa sensibilizez organismele europene. Nu numai europenii au de cistigat, ci si cetatenii romani, deci implicit bacauanii”, a declarat primarul Romeo Stavarache.
El este initiatorul programului, inca din primavara. Propunerea primarului Bacaului a fost aprobata in unanimitate la inceputul lunii mai de catre Comitetul Regiunilor. În calitatea sa de raportor al Comitetului pentru Fondul de coeziune, Romeo Stavarache a militat, printre altele, pentru introducerea în Regulamentul european a acestui program.
Conditii de eligibilitate in program
In program nu vor intra insa toate blocurile, ci doar acele imobile construite între anii 1950 -1990, în municipiile resedinta de judet. Vor fi incluse blocurile în care locuiesc persoane defavorizate si familii cu venituri reduse, iar proprietarii sa contribuie cu minimum 10% din suma. Proiectul va beneficia de un buget total pentru tara noastra de 304 milioane euro, din care 150 milioane euro provin din fondurile UE, iar 154 milioane euro de la nivel national, din bugetul de stat, bugetul autoritatilor locale si contributii ale asociatiilor de proprietari.
Gradul de confinantare a fiecarui proiect depus va fi de 60% din fonduri europene si bugetul stat, restul fiind acoperit de autoritatile locale si asociatiile de proprietari. Contributia de 40% a autoritatilor locale si asociatiilor de proprietari va varia în functie de veniturile persoanelor beneficiare.
Astfel, daca mai mult de jumatate dintre proprietari din cladirea supusa reabilitarii termice au un venit mediu lunar pe membru de familie sub 150 euro, contributia asociatiei locatari va fi de 10%, iar a autoritatii locale de 30%.
Daca mai mult de jumatate dintre proprietari au un venit mediu lunar pe membru de familie sub 350 euro, contributia asociatiei de locatari va fi egala cu cea a autoritatii locale, respectiv 20%, iar daca membrii asociatiei de locatari au un venit mediu net de 500 euro, contributia asociatiei va fi de 30%, iar a autoritatii locale de 10%.
50 de blocuri din Bacau in prima transa
Programul de izolare termica va demara din aceasta toamna, dar pina la executarea propriu-zisa a lucrarilor vor trebui parcursi pasii legati de acte. Proiectele se vor putea depune din 15 octombrie, iar programul va fi functional de la 1 noiembrie 2012, în conditiile în care termenul de aprobare a unui proiect nu ar trebui sa depaseasca 30 de zile.
Regula de aur va fi „primul venit, primul servit”. In luna octombrie se asteapta ghidul solicitantului si metodologia, urmind ca apoi, in primavara sa inceapa procedurile de organizare a licitatiilor. „In prima transa vori intra din municipiul Bacau un numar de 50 de blocuri, urmind ca programul sa se extinda apoi cu pina la 250 de blocuri”, a mai spus primarul Romeo Stavarache. Pentru urgentarea tuturor procedurilor, primarul Bacaului s-a intilnit joi cu 18 presedinti de asociatii de proprietari, alte doua întilniri fiind programate în cursul zilelor de 21 si 22 septembrie, cu alti 37 de presedinti.
Acestia au obligatia de a informa corect cetatenii pe care-i reprezinta cu privire la aceasta oportunitate de finantare si de a întocmi toate documentele ce le revin, documente care vor sta la baza cererii de finantare.
“Alocarea de fonduri europene este o sansa pe care nu avem voie sa o ratam, o sansa de care trebuie sa profitam din plin, acum. Fondurile Uniunii Europene nu au culoare politica si sint decis sa ma bat pentru fiecare euro care poate ajunge în orasul nostru, reabilitarea termica a locuintelor fiind extrem de importanta, cu evidente beneficii pentru oameni. Vorbim de cresterea confortului, de mai multi bani economisiti, de estetica, de reducerea poluarii”, a precizat primarul Romeo Stavarache.
Lasă un răspuns