• o tînără însărcinată ar fi putut trece pe lumea cealaltă din cauza unor complicații declanșate de un avort • mamă a doi copii, femeia a scăpat cu viață după ce a fost operată de urgență • tratamentul performant a costat 200 de milioane de lei
După moartea, la începutul lunii mai, a Lilianei Ilie, în vîrstă de 36 de ani, din Onești, care a ajuns la Maternitate în stare gravă după ce și-a provocat un avort cu o substanță necunoscută, medicii ginecologi băcăuani s-au confruntat cu o situație la fel de gravă. O tînără de numai 20 de ani, mamă a doi copii și însărcinată în luna a VI-a, a ajuns la Bacău aproape moartă după ce a pierdut sarcina în condiții neelucidate. Suspectată la început a fi tot victima unui avort băbesc, Maria B. din Buhuși a fost supusă unei intervenții chirugicale de urgență, după care medicii s-au trezit cu o altă surpriză: organismul pacientei nu a răspuns la tratament, ci, dimpotrivă, starea ei s-a înrăutățit, îndreptîndu-se implacabil spre un final tragic. „Gravida a venit în șoc hemoragic după un avort în luna a VI-a, pe care neagă că l-ar fi provocat. Femeia a povestit că avortul a fost spontan și că s-a dus la medic, în Buhuși, abia la 24 de ore după ce a avut primele semnale de pierdere a sarcinii. Starea sa la internare era foarte gravă și speranțele de a o salva erau foarte mici la început. Pierduse foarte mult sînge și, mai mult decît atît, nu se mai coagula. La această stare s-a adăugat și faptul că s-a declanșat și o insuficiență renală”, ne-a declarat dr. Neculai Ciuhodaru, șeful secției Obstetrică-Ginecologie II din Maternitate. Cu un astfel de diagnostic, pronosticul de supraviețuire al femeii era aproape de zero. Cu un tratament de terapie intensivă de ultimă oră, în care numai un singur medicament a costat 125 de milioane de lei și cu ședințe zilnice de dializă, Maria a fost readusă la viață. „Costul tratamentului pentru această pacientă este egal cu prețul medicamentelor consumate de secția noastră în două luni. Marele noroc a fost că eforturile nu au fost în zadar, iar femeia a scăpat cu viață. Ce este mai tragic este faptul că numărul gravidelor care nu se îngrijesc în timpul sarcinii și ajung în situații ca acestea este destul de mare. Dacă și această gravidă și-ar fi urmărit sarcina la un medic specialist și ar fi venit la Maternitate imediat după avort nu s-ar fi ajuns la o situație extrem de gravă”, a mai spus medicul Ciuhodaru.
Mortalitatea la naștere sau a gravidelor care apelează la avorturi băbești este mică în județul Bacău, statisticile medicale înregistrînd pînă la zece astfel de cazuri anual. Numărul gravidelor care din neglijență ajung cazuri pe muchie de cuțit pentru medicii ginecologi sînt însă mult mai numeroase, costurile de spitalizare și tratament ale acestora fiind extrem de scumpe pentru secțiile de ginecologie. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns