• apa minerală zăcea în magazii de aproape o săptămînă, fără să fie dată salariaților • firma a fost amendată cu 25 de milioane de lei
Inspectorii de control din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) din Bacău au aplicat ieri prima amendă pentru neasigurarea condițiilor normale de muncă pe timp de caniculă. Ei au descins în jurul orei 10.00 la firma de confecții Wear Company. Aici au fost întîmpinați cu zîmbetul pe buze de administratorul firmei italiene, Mihai Dănilă, care le-a spus că angajații beneficiază de toate condițiile de muncă prevăzute de lege pentru perioada caniculară. Odată intrați în hala de producție, inspectorii au luat contact cu „aparatul de aer condiționat”, mîndria firmei. „Aparatul de aer condiționat era, de fapt, rețeaua de calorifere, prin care apa rece circula non stop. Administratorul ne-a asigurat că în secție este asigurată ventilația. Numai că noi am constatat că ventilația se făcea prin deschiderea larg a ferestrelor. În plus, în ciuda prevederilor legale, apa minerală nu era asigurată”, ne-a declarat Ion Barbu, inspector șef la ITM Bacău. Mai mult, în magaziile firmei erau baxuri de apă minerală cumpărate de săptămîna trecută, dar muncitoarele nu au primit nici măcar un strop. La Wear Company nu se respectă nici programul de lucru, confecționerele fiind nevoite să stea în condiții inumane timp de zece ore pe zi.
Inspectorii ITM Bacău au descins și la trei puncte de lucru ale firmei italiene, unde s-a găsit aceeași situație. Ordonanța de Urgență 99/2000 stipulează măsurile ce trebuie luate de patroni, dacă temperatura exterioară depășește 37 de grade Celsius, cel puțin două zile consecutiv. Pentru menținerea stării de sănătate a salariaților, angajatorii sînt obligați să asigure apă minerală, cîte 2-4 litri/persoană, echipamente de protecție, posibilitatea de a face dușuri și ventilarea locurilor de muncă, să alterneze perioadele de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenți de aer și să reducă intensitatea și ritmul activităților fizice.
La Wear Company lucrează în schimburi circa 3.000 de salariați, pentru care patronii nu au mișcat nici un deget în vederea asigurării unor condiții umane pe vreme toridă. Pentru neregulile depistate, ITM Bacău a încheiat proces verbal și a sancționat unitatea cu 25 de milioane de lei. „Administratorul Mihai Dănilă a primit cu ostilitate decizia noastră și a refuzat să semneze procesul verbal de contravenție. Noi vom urmări procedura legală și avem mijloacele juridice necesare pentru a reglementa această situație”, a mai precizat inspectorul șef de la ITM Bacău. (C.T.)
Lasă un răspuns