Un fiu al comunei Zemeș s-a întors acasă. Ar fi fost un eveniment comun dacă fiul satului nu ar fi Vasile Catană, omul care, la 84 de ani, are în urmă o viață de inginer, de economist, dar și de artist plastic, de sculptor în lemn și chiar de poet, dar în primul rând de mare patriot. Un poet cronicar, care a pus în versuri istoria prin care a trecut.
La Zemeș, joi, 10 aprilie, a fost sărbătoare. Fiul satului, Vasile Catană, bucureștean de ani și ani, și-a lansat, cu sprijinul Consiliului Local și al primarului Costel Dudău, două volume de versuri, truda de o viață pe altarul condeiului. Două volume, apărute în condiții grafice deosebite, care sunt o oglindă specială a unei vieți trăită în cultul dragostei de adevăr și de patrie. Două cărți care arată, practic, prin forța verbului și a metaforei, ceea ce sculptorul Vasile Catană a redat în zeci de opere dăltuite în lemn și care, acum, se află adunate toate unde altundeva decât la Zemeș, într-un spațiu pus la dispoziție tot de autoritatea locală, după ce alte și alte autorități statale sau ale culturii române le-au refuzat. Vasile Catană și-a donat opera comunei în care s-a născut, ca și cum ar preda, ori de câte ori este nevoie, câte o lecție din istoria românilor și a românismului, pentru că o simplă vizită în expoziția permanentă care-i poartă numele te obligă să-ți aduci aminte că ești român.
La evenimentul de joi de la Zemeș au venit prefectul Dorian Pocovnicu, vicepreședintele Consiliului Județean, Ionel Floroiu, reprezentanți ai Filialei Bacău a Uniunii Scriitorilor din România și mulți fii ai satului, precum și personalități din diferite domenii de activitate care au lucrat sau lucrează aici și care l-au venerat pe autor pentru că și-a dedicat, practic, viața românismului și plaiurilor natale.
Vasile Catană a făcut studii tehnice în aeronautică și energetică, s-a perfecționat pe plan tehnic la Politehnica din Sankt Petersburg, a lucrat pentru Ministerul Apărării Naționale ca șef al unei secții de tehnică militară. De 45 de ani sculptează în lemn și a avut 16 expoziții de artă în țară și alte cinci în Statele Unite și a fost, timp de 14 ani, șeful secției de sculptură a Uniunii Artiștilor Plastici din București.
Cine ajunge sau trece prin Zemeș se poate opri, deci, chiar la sediul Primăriei, unde este găzduită colecția sa de lucrări în lemn, unele cu caracter monumental, cel puțin una fiind în plan de a fi transpusă, la scară mare, ca monument istoric al comunei.
Lasă un răspuns