• persoanele care au nevoie de analize trebuie să se programeze din timp la un laborator • listele de așteptare cuprind și cîte 2.000 de persoane care au nevoie de investigații • gravidele și pacienții care au pe bilet specificat că sînt urgențe beneficiază de analize pe loc
Asigurații în sistemul public de sănătate au acces la analize numai dacă se înscriu pe liste de așteptare. Pacienții își pot face diverse analize numai în limita plafoanelor alocate laboratoarelor de analize din județul nostru. Banii sînt acordați de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) din Bacău și cum niciodată nu sînt suficienți, o parte din pacienții pentru care nu mai ajung fondurile într-o lună sînt trecuți pe liste de așteptare. Sistemul nu le convine asiguraților, pentru că mulți doresc să își facă analizele cît mai repede, dar îl acceptă așa cum e pentru că vechiul sistem de acces la analize era și mai prost. „Dacă vrei să îți faci analizele gratuit într-un laborator aștepți și două luni. Pe de o parte, e bine că nu mai stai la cozi și te calci pe picoare, cum era pînă acum, cînd stăteam cu noaptea în cap la ușa laboratoarelor și înghețam acolo, dar pe de altă parte perioada de așteptare e cam mare și tu trebuie să îți iei și medicamentele în baza acelor analize”, ne-a declarat Doina Păduraru, cotizant la sistemul public de sănătate.
În județul nostru sînt 34 de laboratoare private, de diferite specialități, care au semnat contract de finanțare cu CJAS Bacău. Ele au plecat la început de an cu un buget de 25,9 miliarde de lei, care prin diferitele deblocări și realocări de fonduri a ajuns la circa 30 de miliarde de lei. Acești bani au fost împărțiți laboratoarelor, dar sînt insuficienți să rezolve toți pacienții care se prezintă într-o lună la un laborator pentru analize. „Casa de Sănătate ne acordă cîte un plafon și fiecare laborator e obligat să se încadreze în el, pentru că depășirile nu se decontează. Pacienții sînt înscriși pe liste de așteptare în ordinea în care se prezintă la analize. Cred că este un lucru bun, civilizat, pentru că astfel se evită aglomerațiile și acele cozi infernale pînă noaptea tîrziu. Cînd pacientul vine la noi cu trimiterea de la medic, se trece data și se șatmpilează, iar atunci cînd este programat intră fără probleme. Toate aceste programări se înregistrează într-un registru, un document oficial cu date despre pacient și nu o simplă hîrtie”, ne-a declarat Iulian Mărgărit, manager la Laboratorul de Analize Medicale „Dr. Mărgărit”.
Listele de programări se întind pînă la trei luni. „Nu există o perioadă maximă de programări. În funcție de fonduri, fiecare laborator își face programările pacienților pe listele de așteptare. Din experiența noastră, aceste liste se întind pe maxim 60 sau 90 de zile”, ne-a declarat medicul Cecilia Lucaci, purtător de cuvînt la CJAS Bacău. Ea ne-a mai spus că listele trimise de laboratoare sînt analizate lunar la instituția băcăuană și în funcție de acestea se mai deblochează bani. Pînă acum au avut loc două deblocări, fiecare de 800 de milioane de lei. La sfîrșitul lunii iulie, pe listele de așteptare se numărau 2.200 de persoane care așteptau să li se facă analizele medicale. În prezent, laboratoarele au întocmite liste de așteptare pînă la nivelul lunii noiembrie. Există și o categorie de asigurați care nu trebuie să stea pe liste de așteptare. Aceasta este reprezentată de femeile gravide și de cazurile de urgență, care își pot face analizele gratuit imediat. Dacă o persoană are nevoie de urgență de o analiză, atunci pe biletul de trimitere de la medicul specialist se bifează că este o urgență și atunci laboratorul este obligat să facă analiza imediat, altfel riscă să piardă contractul de finanțare. Pentru aceste două situații, laboratoarele mai sînt obligate să păstreze un fond de rezervă, în funcție de media lunară a gravidelor și urgențelor care li se adresează. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns