Asigurații care își plătesc analizele medicale nu trebuie să mai lase biletul de trimitere la medic. Din 2014, această practică va fi considerată o ilegalitate, iar doctorii vor fi aspru sancționați, atenționează Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Precizarea vine în urma unor sesizări trimise CNAS de pacienți care, deși au avut bilet de trimitere, au fost obligați să plătească analizele, iar documentul a fost reținut de medic.
CNAS avertizează că sancțiunile aplicate furnizorilor pot ajunge chiar până la rezilierea contractului cu casa de sănătate. „Biletul de trimitere, valabil în general 30 de zile (60 de zile pentru boli cronice și 90 de zile pentru afecțiuni oncologice și diabet), nu trebuie lăsat la furnizorul de servicii medicale dacă asiguratul plătește analizele – ne-a declarat Iulian Oboroceanu, purtătorul de cuvânt al CAS Bacău. Laboratorul, dacă nu are buget, are obligația să-i programeze pe asigurați. În cazul în care aceștia refuză programarea și plătesc analizele, nu se justifică să fie lăsat biletul de trimitere decât în anumite situații în care o parte dintre analize sunt făcute gratuit și o altă parte plătite.”
CNAS a mai precizat că sunt gratuite și analizele necesare pentru înscrierea copiilor în colectivități.
În același timp, medicii de familie trebuie să elibereze documentele necesare fără taxă, chiar dacă părinții nu sunt asigurați. Și tinerii cu vârste între 18 și 26 de ani, care sunt elevi sau absolvenți de liceu, până la începerea anului universitar (dar nu mai mult de trei luni), ucenici sau studenți și nu realizează venituri din muncă au dreptul la aceste analize gratuite.
Cătălina CHIFU
Lasă un răspuns