• membrii asociației piscicole care administrează lacul de la Bibirești se acuză reciproc de gestionare abuzivă a recoltei de pește • în ultima perioadă au avut loc două adunări generale, fiecare convocată de părți diferite ale Consiliului de Administrație ale asociației piscicole • cenzorul asociației spune că nu a avut acces la documente, dar președintele spune că acesta nu avea pregătire de specialitate și a fost revocat
50 de hectare de luciu de apă reprezintă, fără îndoială, o miză mare pentru oricine se pricepe cît de cît la afaceri și știe cam care ar putea fi profitul dacă afacerea este gestionată cu mînă de gospodar. Aceasta este situația acum la Bibirești, unde este în dispută lacul care aparține localnicilor, foști proprietari de teren sub luciul de apă. Ieri, la căminul cultural din Ungureni cu ocazia unei adunări geneale a asociaților, membrii conducerii societății au început să se acuze între ei că au preluat abuziv conducerea asociației fără să mai dea socoteală membrilor de rînd, iar membrii de rînd să acuze președintele că peștele a fost împărțit pe ochi frumoși, nu după cotele stabilite. „Familia mea are un hectar de teren sub apă și nu am primit nimic. Se îmbogățesc pe seama noastră. Cine este în putere trăiește, cine nu, moare de foame. Nu mi-au dat peștele că nu se teme nimeni de o babă de 93 de ani”, ne-a spus Victoria Cerbu, unul dintre cei peste 100 de membri ai asociației. „Eu am ieșit din sală încă de cum a luat cuvîntul președintele, să nu-i mai aud. Am 36 de ari sub apă și am primit șapte kilograme de pește. Ce pot să mai zic?”, ne-a declarat și Vasile Sava, un alt membru al asociației. „Și-a tocmit oameni dintre membri care au venit la ședință, și au făcut gălăgie în sală pînă cînd le-a spus Bibire că le va da de acum cîte 80 de kilograme de pește, față de 40. Bibire a anunțat că va candida la primărie și le-a spus oamenilor că dacă îl vor alege pe el primar, le va da cîte 100 de kilograme de pește. Ei au bătut din palme și au plecat din sală, iar ședința nu s-a mai ținut”, ne-a spus un bărbat înalt. Unii dintre cei care s-au adunat în jurul nostru au început să spună că totul a fost regizat de președintele asociației care nu voia ca ședința să aibă loc. „Astăzi la adunare au plătit oamenii din sat să vină să strice totul aici. L-am văzut eu cu ochii mei pe Bibire cum a scos o hîrtie de 500.000 de lei din buzunar și le-a dat bărbaților care ieșiseră din sală: «Duceți-vă și beți acum, că v-ați făcut treaba», iar ei au luat banii și au plecat”, ne-a declarat Maria Tabără.
De celalată parte, cîțiva bărbați privesc balamucul și apoi se decid să intre în vorbă. „Nu-i adevărat, doamnă! Am primit pește cît scrie în contract. Nu ne-a plătit nimeni. Am venit la ședință și am plecat pentru că am înțeles că adunarea de astăzi este ținută de Dragomir, cel care a fost cenzor, și nu-i legală. Oamenii sînt mulțumiți și și-au luat cota de pește atît cît scria în contrat”, ne-a spus un bărbat, în timp ce scuipa nervos cojile de semințe de dovleac. „Și eu mi-am primit partea. Oamenii sînt întărîtați de unii care și-au pierdut funcțiile și nu mai au măsură. Tu să nu vorbești, măi, că nu știi nimic. Ce, n-ai primit pește? Ba ai primit, ai semnat tu pentru maică-ta, că scrie în borderou”, se adresează Vasile Țivlea lui Fănică Cerbu, fiul bătrînei de 93 de ani. „Da’ voi cu cît ați fost plătiți măi de Bibire de vă băgați în vorbă? Nu vă este rușine? Ce, numai voi sînteți în sat? Cum de sînteți numai voi mulțumiți? V-a chemat acolo și v-a dat pește nu? De asta ați venit acuma să spuneți că sînteți mulțumiți”, îi repede o femeie pe bărbatul care s-a înroșit brusc la față și aproape că se sufocă de nervi. „E pămîntul nostru, doamnă! Noi sîntem proprietari, asta să scrieți acolo”, intră în vorbă un bărbat cu dinții încălecați, neras de ceva vreme și cu o căciulă căzăcească tuflită peste părul vîlvoi.
Președintele este acuzat că s-a pus stăpîn pe lac
Adunarea generală de ieri, de la Ungureni, a fost convocată de cenzorul societății, Viorel Dragomir, și de un membru fondator al asociației, Mihai Anghel. Ei spun că au recurs la acest gest pentru că președintele Constatin Bibire nu mai ține cont de părerea nimănui din asociație și face numai ce vrea el. De asemenea, Viorel Dragomir spune că în calitate de cenzor i-a cerut actele societății de mai multe ori, dar că a fost refuzat de Bibire. „De la începutul anului i-am tot cerut actele societății, mai ales că a reziliat de unul singur contractul de exploatare cu Pescara și a încheiat altul cu firma Willy, fără să convoace adunarea generală. Neștiind ce conține acest contract, i-am cerut actele societății, precum și o copie după contract și mi-a spus că nu am pregătirea necesară pentru a intra în amănuntele societății. Dar chiar și așa, în calitate de membru fondator al societății tot aveam dreptul să-i cer să văd actele și contractul. S-a pus stăpîn pe asociație și nimeni nu știe exact cît pește s-a recoltat și cît s-a împărțit oamenilor. Ca să nu mai vorbesc de acest ultim contract de exploatare, care trebuia supus aprobării adunării generale înainte de a a fi semnat”, ne-a declarat Viorel Dragomir, cel care a fost numit cezor pe patru ani la înființarea asociației. „Pe 10 iulie, i-am cerut lui Bibire să convoace adunarea generală în august, pentru că citisem un articol în ziar că fiscul cerea firmelor să prezinte bilanțul contabil semnat de cenzori. El n-a convocat adunarea și atunci eu am dat anunț în ziar pentru convocarea ei pe 2 noiembrie. Ar fi trebuit să se prezinte raportul de către cenzor, dar nu s-a putut, pentru că nu a avut acces la acte și pentru că au fost unii membri ai asociației care au venit cu lecția învățată de la domnul Bibire și au stricat ședința”, ne-a declarat și Mihai Anghel, unul dintre membrii fondatori ai asociației.
De cealaltă parte, Bibire spune că cei doi nu au dreptate. El arată niște borderouri de unde reiese cît pește a primit fiecare, în funcție de terenul pe care îl au sub lac, și mai arată și statutul societății. „Este drept. Prin statut, Viorel Dragomir este numit cenzor pe patru ani, dar urma, confrom statutului, să aibă studii de specialitate. Ori el nu are, nici nu le-a făcut și nici treaba nu și-a facut-o. A venit doar la pescuit toată vara. Aici am adresa de pe 14 oactombrie, cînd i-am trimis revocarea din funcție. Am uitat să vă spun că ei mint și cînd spun că nu am convocat Adunarea Generală. Ea s-a ținut pe 10 octombrie, dată la care s-a aprobat și contractul de exploatare cu SC Willy și s-a decis și revocarea din funcția de conzor a lui Viorel Dragomir. Nu s-a prezentat atunci raportul cenzorilor pentru că domnul Dragomir a refuzat să se prezinte”, ne-a spus și Constatin Bibire. El a mai menționat că ultimul contract de exploatare a peștelui a fost semnat de reprezentanții societății Willy și de comitetul director al Asociației Piscicola Bibirești. Fostul cezor al asociației spune că pînă și revocarea lui din funcție s-a făcut pe baza unui fals. „A chemat oamenii să le împartă, chipurile, cota de pește, și apoi să țină adunarea generală. Le-a pus să semneze pe două tabele, pe unul pentru pește și pe unul în alb. La acesta din urmă a atașat un proces verbal din care să rezulte că s-a ținut adunarea generală și că au fost de acord cu numirea lui ca președinte în continuare și am fost eu revocat. Nimeni însă nu a semnat pentru așa ceva. Drept pentru care îl voi da în judecată”, a încheiat Viorel Dragomir.
Asociația Piscicolă Bibirești este în dispută și cu primăria
Membrii Asociaței Piscicola Bibirești sînt peste 100 de proprietari de terenuri aflate sub luciul de apă și pe care le-au adus drept aport în natură la patrimoniul asociației care a fost înființată în ianuarie 2002. Cu același prileaj s-a ținut și prima Adunare Generală a asociaților, dată la care a fost și arendat luciul de apă pentru exploatare către societatea Pescara SRL. Conform deciziilor luate în prima adunare generală, membrii asociației urmau să obțină cîte 40 de kilograme de pește pentru fiecare hectar de teren de sub apă. Mult, puțin, aceasta a fost cantitatea stabilită, iar oamenii s-au mulțumit și cu atît. Pescara și-a achitat partea ei de obligație, livrînd pe 15 și 16 noiembrie 2002 pește în valoare de aproape 150 de milioane de lei, pe care reprezentanții asociației urma să-l împartă membrilor asociației. Toată cantitatea de pește a fost livrată președintelui Constatin Bibire și a unui membru al asociației, Vasile Țivlea. Oamenii spun că nu se știe care a fost de fapt cantitatea de pește recoltată, cît pește au primit cei de la asociație de la Pescara și cum a fost împărțit, pentru că au fost și membri ai asociației care nu au primit nimic, așa cum reiese chiar de pe borderouri. „El zice că a primit de la Pescara, anul trecut, peste 3.500 de kilograme de pește. Noi sîntem de toți 100 de oameni. Dacă împărțea băbește și tot primeam cîte 35 de kilograme de pește fiecare. E drept că unii dintre noi au mai mult teren, alții mai puțin, dar tocmai pe asta s-a mers și au dat cît au vrut. Ca să nu mai spun că și primăria are vreo 30 de hectare acolo și nu a primit nici o coadă de pește. L-au dat în judecată pe Bibire, dar atîta timp cît pe lac vine un procuror de la Bacău, care are și barcă cu motor acolo și pescuiește cînd vrea, nu vor cîștiga cei de la primărie nici cît îi lumea. Cică-i prieten cu Bibire și are spate, nu glumă!”, ne-a șoptit un alt localnic.
Bibire, recunoaște că primăria are pretenții asupra terenului de sub lac, dar spune că acesta este situat undeva în coada lacului și nu face obiectul luciului de apă exploatabil. „Spun ei că au teren, dar nu pot face dovada cu acte. De asta am și cîștigat noi în instanță pînă acum procesele. Acum ne judecăm la Curtea de Apel și să sperăm că tot noi vom cîștiga”, spune președintele asociației.
Secretarul primăriei Ungureni, Dan Dobraniș, ne precizează că asociația exploatează ilegal luciul de apă. „Asociația exploatează ilegal luciul de apă pentru că nu are drept de proprietate asupra terenului, nici unul dintre cei care spun că sînt proprietari neavînd titluri de proprietate. Și nici nu le puteau primi, atîta vreme cît nicăieri în țara asta nu s-au retrocedat terenuri aflate sub luciul de apă. Cei mai mulți dintre ei au primit titluri de proprietate pentru terenuri pe alte amplasamente, iar 36 nu au primit pămînt nicăieri pentru că nu vor să renunțe la dreptul lor la terenul de sub lac. În plus, de cînd ne tot judecăm noi cu ei am avut ocazia să constatăm că Bibire, în calitate de consilier local s-a folosit de un fals în acte pentru înființarea asociației. Mai precis, a dus la Bacău o listă cu toți sătenii care aveu teren sub apă și pe care o întocmisem la primărie pentru a-i pune în posesie pe oameni cu teren în altă parte. El a luat-o, a dus-o la Bacău și a spus că aceștia sînt membii și că sînt de acord cu înființarea asociației. Pe baza acestui act prezentat la judecătorie și-a putut înființa asociația și, din acel moment, a luat lacul în exploatare”, ne-a mai spus secretarul primăriei Ungureni. (Mirela ROMANEȚ)
Trifan Adrian a zis
Asta în 2003. Astăzi 27 oct. 2022 Balta Bibirești, a decăzut total. Populări nu s-au făcut niciodata. De recoltat… s-a recoltat, fie primit, cât a fost inchisă s-a recoltat și a rămas in baltă pești fără valoare, pe care îi mănâncă cormoranii si alte specii de apă. S-a permis ca nr de kilograme de peste prins sa fie mare, prindeai 15 kg cu tot atâta plecai, iar că s-a permis pescuitul în timpul prohibiție a fos și aceasta o mare greșeală în strategie de marketing. Toate acestea, cumulate în ani, s-a ajuns ca în prezent, balta să nu mai prezinte un interes real. Nu ai ce fac cu banii și timpul liber alocat unei zii libere ? Vino aici. Cu 50 lei, te vei relaxa întro mare de gunoaie, așteptând ca vreun chitic să traga de momeala de pe cârlig.
Sănătate dragilor.