Oficiul Teritorial pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie Bacau anunta lansarea apelurilor de proiecte cu finantare europeana. Evenimentul va avea loc luni, 8 iunie. „Este vorba de finantarile nerambursabile care se aloca in Programul Operational Sectorial – Cresterea Competitivitatii Economice 2007 – 2013, Axa Prioritara 1 – Un sistem de productie inovativ si eco-eficient, Operatiunea – Sprijin pentru consolidarea si modernizarea sectorului productiv prin investitii tangibile si intangibile.
„Intreprinzatorii mici si mijlocii – spune Critina Ghinda, director coordonator interimar al OTIMMC Bacau – vor putea accesa finantari nerambursabile cu valori cuprinse intre 250.000 de euro si 1.500.000 de euro, destinate exclusiv investitiilor. Odata cu deschiderea Ministerul Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Comertului si Mediului de Afaceri a lansat ghidurile pentru apelul 2009 pentru investitii mici (proiecte cu valori de pina la 250.000 de euro) si investitii mari (1.500.000 de euro)”. Sumele care vor fi alocate anul acesta sint de 100 de milioane de euro pentru investitii mici si de 80 de milioane de euro pentru investitii mari. Astfel, cele 180 de milioane de euro vor putea fi folosite de agentii economici interesati pentru achizitionarea de utilaje tehnologice necesare productiei, cit si pentru achizitia de terenuri, constructia sau modernizarea de hale industriale. In plus, agentii economici vor depune, din acest an, mai putine documente la momentul solicitarii unei finantari. Numarul de acte solicitate la depunerea proiectului, comparativ cu anul trecut, dar si durata de verificare a dosarelor, au fost reduse semnificativ. Astfel, daca in 2008, de la depunere pina la incheierea contractului, un intreprinzator trebuia sa astepte intre 200 si 250 de zile, anul acesta timpul de evaluare acordat unui dosar nu va depasi mai mult de 90 de zile. O alta noutate consta in modificarea ordonantei 29, astfel incit solicitantii de fonduril structurale sa poata beneficia de o prefinantare de pina la 35% din valoarea fondurilor obtinute, in baza unei scrisori de garantie bancara.
In ceea ce priveste celelalte domenii de interventie ale Axei prioritare 1, respectiv Operatiunile: Sprijin pentru implementarea standardelor internationale (implementare / certificare ISO 9001, ISO 14001 sau EMAS etc.), Sprijin pentru accesul pe noi piete si internationalizare (participari la tirguri / expozitii / misiuni economice internationale, identificare de furnizori / clienti externi) si Sprijin pentru consultanta acordat IMM-urilor, proiectele ghidurilor au fost deja postate pe site-ul www.mimmctpl.ro si pot fi consultate de agentii economici interesati. „Anul acesta – a precizat Cristina Ghinda – finantarea pentru Consultanta a fost majorata de la 10.000 de euro, in 2008, la 40.000 de euro, acesta fiind, dealtfel, si singurul program al Axei 1 in care au acces si microintreprinderile”.
In cadrul acestor apeluri de proiecte sint eligibile IMM-urile (definite conform Legii 346/2004), care au obtinut profit din exploatare si au cel putin un an de la infiintare. In plus, operatorii economici interesati trebuie sa-si desfasoarea activitatea in industria extractiva, industria prelucratoare, constructii, distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare. (Petru DONE)
Lasă un răspuns