– accidentele de munca se tin lant in judetul Bacau u numai in ultimele doua saptamini, in vizorul Inspectoratului Teritorial de Munca Bacau au intrat patru astfel de incidente, unele foarte grave – de la inceputul anului, alte citeva zeci, din care sase mortale au facut obiectul cercetarilor autoritatilor in domeniu
Numarul accidentelor de munca inregistrat in judetul Bacau a atins cote ingrijoratoare. De la inceputul anului, circa 50 astfel de incidente au intrat in atentia Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Bacau, din nefericire, majoritatea grave, soldate cu incapacitate temporara sau definitiva de munca, iar alte sase mortale. Numai in ultimele doua saptamini, patru accidente s-au petrecut pe raza judetului Bacau. Conducerea ITM Bacau face apel la respectarea cu strictete a legii privind sanatatea si securitatea in munca, sfatuindu-i pe angajatori sa se puna riguros la punct sub acest aspect, iar pe salariati sa respecte instructiunile primite.
Victime in cimpul muncii
Mai multi bacauani se afla in prezent in spital, unii in stare foarte grava, dupa ce au cazut victime unor accidente la locul de munca. Un inginer de la o firma cu profil de activitate in transporturi se afla in incapacitate temporara de munca din cauza leziunilor multiple la nivelul toracelui si capului cu care s-a ales in timp ce se afla la serviciu. Potrivit ITM Bacau, barbatul, in timp ce supraveghea niste lucrari, conform atributiilor ce-i reveneau, a cazut in gol de la cinci metri dupa ce scara pe care se urcase a cedat. Tot in aceste zile, o salariata a unei firme ce activeaza in domeniul exploatarii forestiere a ramas fara trei degete de la o mina in timp ce lucra la un utilaj de decupare a lemnului, iar un muncitor necalificat de la o firma de constructii se zbate intre viata si moarte dupa ce un mal de pamint s-a prabusit asupra sa. Un accident mai special de munca este, de asemenea, instrumentat in prezent de ITM Bacau. „Este vorba despre un accident colectiv de munca, petrecut in drumul angajatilor de la doua societati, dinspre serviciu spre casa. Trei salariati care se deplasau de la serviciu acasa cu un autovehicul al firmei la care lucrau au intrat in coliziune cu un alt autoturism, venind din sens opus”, a spus Dan Buftea, purtator de cuvint al ITM Bacau. Acestea sint doar utlimele cazuri instrumentate de autoritati, pe linie de accidente de munca.
Angajatorii si angajatii, deopotriva responsabili
Repetatele controale pe care echipele ITM Bacau le realizeaza la diferiti operatori economici scot la iveala faptul ca atit angajatorii, cit si angajatii sint vinovati, cel putin la nivel teoretic de producerea accidentelor de munca. Cele mai mari probleme pe care angajatorii – in special cei din constructii – le au in domeniul securitatii si sanatatii in munca sint de ordin organizatoric, estimeaza ITM Bacau. Consumul de alcool si neportul echipamentului de lucru de catre salariati, neamenajarea si nedotarea la locul de munca la inaltime cu echipamente corespunzatoare, utilizarea in mod neadecvat a schelelor si scarilor, folosirea de instalatii neverificate tehnic sau neasigurarea masurilor care sa previna prabusirea de maluri sint tot atitea deficiente si cauze care duc la producerea accidentelor de munca. „Ne-am confruntat cu numeroase cazuri in care, din punct de vedere al documentatiei angajatorii sint in regula, dar nu se respecta si obligatiile prevazute in aceste documente de catre salariati. Facem apel in special catre sefii punctelor de lucru sa-si duca la indeplinire obligatia de a supraveghea riguros activitatea muncitorilor, sa ia masurile necesare si sa se asigure ca salariatii, la rindul lor, indeplinesc obligatiile conform instructiei pe linie de sanatate si securitate in munca”, a spus Cristian Cucuian, directorul ITM Bacau. In 2009, in judetul Bacau au fost inregistrate 64 de accidente de munca din care opt mortale si 56 soldate cu incapacitate de munca.
Lasă un răspuns