Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania – LAPAR, din care face parte si Asociatia Judeteana a Producatorilor Agricoli (AJPA) Bacau, a trimis presedintelui Traian Basescu o scrisoare deschisa, in care protesteaza fata de aprecierile presedintelui cu privire la subventiile acordate agricultorilor. Traian Basescu a facut astfel de consideratii la sfirsitul saptaminii trecute, cind a anuntat masurile de principiu care ar trebui luate dupa discutiile cu reprezentantii FMI, intre care si eliminarea subventiilor pentru agricultura. „In ultimii zece ani – a spus Traian Basescu – statul roman a acordat subventii de circa 30 de miliarde de lei si de pe urma agriculturii a avut incasari, in ultimii 10 ani, de circa 400 de milioane”.
Producatorii agricoli sustin, insa, ca primesc cele mai mici subventii din Uniunea Europeana. Agricultorii din Romania, dar platesc cea mai scumpa motorina din UE. Ei au apa pentru irigat inaccesibila, iar in ultimi zece ani au trecut prin trei ani de seceta atmosferica excesiva, corelata si cu o seceta pedologica (anii 2002; 2003; 2007). De asemenea, ei arata, in scrisoare, ca primesc subventiile cu mari intirzieri, ceea ce a facut ca acestia sa dezvolte o agricultura subfinantata si ca li s-a interzis cultivarea plantelor modificate genetic prin nesfirsite reglementari, desi consumul in UE este permis, dar se fac importuri masive din afara UE.
„Toti agricultorii din productia vegetala a Romaniei, prin reprezentantul lor, LAPAR – se mai arata in scrisoare – sint intrutotul de acord cu afirmatiile Domnului Presedinte privind combaterea evaziuni fiscale, prin aceasta incurajind agricultorii onesti care muncesc pamintul acestei tari. Noi am propus, de nenumarate ori, ca terenurile nelucrate sa fie impozitate suplimentar, deoarece acestea primesc de multe ori subventii in mod nejustificat, fiind sursa multor focare de daunatori si seminte de buruieni, ceea ce afecteaza in mod direct solele vecine”. Fermierii din Romania stiu ca trebuie sa ajunga competitivi pe piata europeana, sa asigure hrana pentru intreaga populatie a Romaniei, dar in conditiile unei politici agricole coerente si corecte.
Asupra acestor considerente si a politicii agricole a Guvernului, asa cum este vazuta de producatorii agricoli, vom reveni. (Petru DONE)
Lasă un răspuns