• doi bătrîni au ajuns să se judece pentru a-și putea primi terenul de pe strada Neagoe Vodă, care a fost dat la schimb de Primăria Bacău judecătorului Florin Burghelea și rudelor acestuia • Tribunalul Bacău a dispus ca bătrînilor să li se restiruie terenul în natură, dar nu pe vechiul amplasament
Ioan și Valentina Botezatu, doi bătrîni de 80 de ani din municipiul Bacău, bat drumul tribunalelor de aproape doi ani, pentru a-și recupera o bucată de teren care li se cuvine. Pentru ei, Legea 10 este inaplicabilă, deși oamenii au un maldăr de acte, care demonstrează că dreptatea este de partea lor. În acte, doar, pentru că realitatea este dictată adeseori din birouri și are fețe greu de imaginat.
Povestea familiei Botezatu ne-a fost relatată de fiica lor, Doina Zaharia, care, de mai bine de un an, face naveta între Rîmnicu Vîlcea și Bacău, în speranța că va recupera terenul. „Imediat după apariția Legii 10/2001, în iunie 2001, am notificat Primăria Bacău privind restituirea în natură și pe vechiul amplasament a unui teren de 800 de metri pătrați în intravilanul municipiului Bacău, situat pe strada Neagoe Vodă nr. 35 – 37. Am trimis și copii după actele doveditoare, care demonstrează că terenul le revine părinților mei, Valentina și Ioan Botezatu. Am așteptat 60 de zile, nu am primit nici
un răspuns, așa că ne-am adresat din nou Primăriei și Prefecturii Bacău. Prin adresa din 23 ianuarie 2002, primăria ne-a comunicat că suprafața de teren revendicată de noi ar fi ocupată, neputînd fi restituită în natură. A fost clar un act de rea-voință, un abuz făcut prin nerespecrtarea legislației”, spune Doina Zaharia.
Cum oamenii știau clar că pe pămîntul lor nu există nici o construcție, deși terenul era împrejmuit cu un gard metalic, au revenit cu o scrisoare la primărie, prin care au explicat că, probabil, la mijloc ar fi vorba despre o confuzie. „Insistînd în abuzul săvîrșit, Primăria Bacău și-a menținut punctul de vedere și ne-a comunicat că nu ne poate restitui suprafața solicitată, pentru că este ocupată”, povestește Doina Zaharia.
În luna mai 2002, familia a intrat și în posesia dispoziției semnate de primarul municipiului Bacău, Dumitru Sechelariu, prin care „se respinge cererea de restituire în natură, formulată de Botezatu Ioan și Valentina, de restituire a terenului în suprafață de 800 de metri pătrați, situat în Bacău, strada Neagoe Vodă 35 – 37, întrucît terenul este ocupat de construcții. Se transmite oferta de acordare a despăgubirilor bănești la Prefectura județului Bacău. Valoarea despăgubirilor solicitate este de 800 de milioane de lei pentru casă și de două milioane de lei pentru teren, urmînd ca evaluarea să fie făcută de comisia abilitată de lege”.
În fața unei decizii atît de tranșante și contrariați că primăria insistă, în ciuda evidențelor, să susțină că terenul este ocupat de construcții, familia Botezatu, prin intermediul fiicei lor, s-a adresat justiției. Procesul deschis la Tribunalul Bacău avea să aducă și primele surprize. La unul dintre termene, oamenii au aflat că terenul solicitat de ei, împreună cu alte parcele alăturate, a făcut obiectul unui schimb de terenuri între cîteva persoane fizice și Consiliul local Bacău, transfer perfectat încă din anul 1999. Să vedem cine sînt noii proprietari, ce au dat ei la primărie și ce au primit în schimb. Burghelea Maria, Burghelea Dumitru, Zadea Marlena și Burghelea Florin sînt acum fericiții proprietari ai terenului familiei Botezatu, teren situat în centrul orașului Bacău, undeva între blocuri, într-o zonă liniștită unde, de cîțiva ani, s-au ridicat cîteva vile frumoase. Numele poate nu ar avea atît de mare importanță, dacă printre ele nu s-ar fi strecurat, probabil deloc întîmplător, numele unui magistrat: Florin Burghelea, judecător la Curtea de Apel Bacău. Pentru 9.451 de metri pătrați de teren agricol, situat undeva la marginea orașului Bacău, cei patru au primit 4.605 metri pătrați de teren intravilan, situat în oraș, în buricul tîrgului: 1.400 de m.p. de teren pe Neagoe Vodă, și alți 2.243 m.p. situați pe aceeași stradă, 430 m.p. de teren pe strada Ioniță Sandu Sturdza, 532 m.p. de teren pe strada Mihai Viteazu. Cine cunoaște cît de cît orașul Bacău poate realiza că judecătorul Burghelea și rudele sale au pus mîna pe o adevărată avere, pentru că terenurile au valoare mare, în primul rînd datorită poziției excelente pe care o au.
„Faptul că primăria Bacău a încercat să țină secret acest contract de schimb și a dorit să mușamalizeze acest schimb ilegal, a fost un alt abuz. Mai ales că tot timpul ni s-a spus că terenul nostru are pe el o construcție, ori nu există construit nimic”, ne-a spus Doina Zaharia. Dumitru Popa, secretarul municipiului Bacău, neagă că la mijloc ar fi fost vorba despre un abuz și spune că, pînă la 14 februarie 2001, la apariția Legii 10, orice teren era în circuitul civil și se afla la dispoziția Consiliului local. „Din anul 1990 și pînă în 2001, toate terenurile au fost în circuitul normal. Erau expropiate și au putut face obiectul schimburilor de terenuri. Abia după 2001, terenurile au fost indisponibilizate, pînă la aplicarea Legii 10. De aceea acest teren a făcut obiectul contractului de schimb din 1999. La acel moment, nu era nici o problemă”, a spus secretarul Dumitru Popa. L-am întrebat de ce, dacă s-a știut că pămîntul a fost dat, familiei Botezatu i s-a răspuns mereu că pămîntul este ocupat de construcții. „Din punct de vedere juridic, terenul nu mai era liber”, a explicat secretarul Popa, fără să ne lămurească de ce funcționarii primăriei au insistat să specifice că terenul are pe el construcții, în realitate, inexistente.
Se poate restitui terenul, dar nu pe vechiul amplasament
Pentru că pămîntul este împrejmuit doar cu un gard metalic și nu are construcție pe el, familia Botezatu insistă să-l recupereze în natură. Judecătorii Tribunalului Bacău au decis, în noiembrie 2002, să admită „contestația formulată de familia Botezatu împotriva Dispoziției emise de primarul municipiului Bacău” și au anulat articolul prin care se respingea cererea de restituire în natură a imobilului. Instanța a obligat „primarul municipiului Bacău să facă familiei Botezatu o ofertă de restituire în natură a terenului în suprafață de 800 de metri pătrați”. La solicitarea Tribunalului, expertul tehnic Mihai Butnaru a analizat situația terenului și a ajuns la concluzia că „poate fi restituit foștilor proprietari, în natură”. Sentința a spus însă altceva, pentru că acea ofertă de restituire în natură nu presupune că familia Botezatu va primi terenul care i se cuvine, ci oricare alt teren, pe care primarul ar dori să-l dea.
Doina Zaharia spune că sentința Tribunalului a fost nesatisfăcătoare, atît timp cît magistrații nu au dispus restituirea în natură, pe vechiul amplasament. Așa că ei s-au adresat instanței superioare, Curtea de Apel Bacău. Colegii actualului proprietar al terenului, judecătorul Florin Burghelea, au respins apelul civil ca nefondat și au păstrat sentința dată de tribunal. Dosarul se află acum pe rolul Curții Supreme de Justiție și, în paralel, familia a deschis un al doilea proces, prin care încearcă anularea actului de schimb de teren de care a beneficiat judecătorul Burghelea. Dumitru Popa, secretarul municipiului Bacău, spune că situația prezentată nu este singura. „Există mai multe cazuri în care pămînturi care au făcut obiectul schimburilor de terenuri sînt acum revendicate prin Legea 10”, spune secretarul Popa. Schimburile de teren au fost o practică în Bacău în anii administrației Sechelariu și mai multe persoane agreate de primar și-au cumpărat terenuri la marginea orașului, pe care le-au schimbat apoi cu pămînturi în centru, pe care și-au ridicat vile sau spații comerciale. Și, în timp ce ei dorm liniștiți, zeci de oameni se zbuciumă pe drumuri și pe sălile instanțelor, în speranța că vor recăpăta o palmă de pămînt în oraș, moștenită de la părinți sau bunici. (Nicoleta BICHESCU)
Lasă un răspuns