• părerea aparține directorilor de școli • unele licee păstrează amenda ca pedeapsă pentru fumat, în timp ce altele au sancțiuni destul de inedite • cei mai mulți îi pun pe elevi la muncă
Apariția legii antifumat, care, amintim, îi obligă pe elevii care sînt prinși fumînd în incinta școlilor să presteze 20 de oră de muncă în folosul unității de învățămînt, i-a alungat pe tutungii din școli. Cel puțin așa spun cei mai mulți dintre directorii liceelor băcăuane, care afirmă că fumătorii s-au împuținat sensibil sau, mai mult, au dispărut. „În primul semestru au fost în vigoare amenzile pentru fumat, dar, acum, nu mai avem probleme cu fumatul în școală și, implicit, nu se mai pune problema orelor în folosul școlii. Asta însă, numai după ce am dus o muncă susținută cu părinții”, ne-a declarat profesorul Mircea Larger, directorul Grupului Școlar de Chimie. În schimb, la Grupul Școlar „Letea” ori la Grupul Școlar „Mihai Eminescu”, profesorii continuă să se lupte cu fumătorii, dar nici aici „recolta” nu e prea bogată. Interesant este însă că „Letea” a preferat să pătreze sistemul amenzilor ca pedeapsă pentru fumatul în școală, în timp ce conducerea fostului Liceu Sanitar a găsit o metodă inedită de a-i convinge pe elevi să nu mai pufăie în liceu sau în curtea acestuia. „Noi am păstrat sistemul amenzilor, pentru că regulamentul de ordine interioară a intrat în vigoare înainte de apariția legii antifumat. Amenda este de 100.000 de lei pentru fiecare țigară și se înjumătățește, dacă e achitată în 24 de ore. Oricum, pînă acum nu am dat decît vreo zece amenzi”, spune profesoara Maria Toma, directorul Grupului Școlar „Letea”. Ea a recunsocut că numărul scăzut de pedepse aplicate pentru fumat nu e numai o consecință a scăderii numărului de iubitori de tutun din rîndul liceenilor, ci și a abilității acestora. „Se știe că elevul român are un sistem extrem de bine pus la punct de a înșela vigilența profesorilor. Fumătorii pot scăpa foarte ușor apelînd la clasicul «șase», care, odată rostit, îi determină pe fumători să se împrăștie rapid”, a mai spus directoarea Toma.
În ceea ce-i privește pe elevii de la „Eminescu”, aceștia trebuie să aducă, pentru o țigară „rasă” în curtea școlii sau în toaletă, 15 kilograme de maculatură, la care se adugă și cinci ore de muncă în folosul liceului. „Acest sistem ne permite să prindem mai mulți iepuri deodată. Supravegherea, timp de 20 de ore, a unui elev este destul de dificilă, apoi sistemul ne permite să participăm cu succes și la un alt proiect, de strîngere a deșeurilor de hîrtie”, a explicat profesoara Mihaela Dughiri, directorul Grupului Școlar „Mihai Eminescu”.
În aceeași categorie a liceelor în care sancțiunile pentru fumatul în școală sînt puțin altfel poate fi trecut și Colegiul Tehnic „Petru Poni” din Onești. Aici, orele de muncă în folosul școlii sînt pentru chiulangii, în timp ce tutungii trebuie să scoată din buzunar cîte 50.000 de lei. „Amenda se plătește însă, numai în caz de recidivă. Pînă acum am amendat vreo 10-12 elevi. Cei care lipsesc sau au alte probleme disciplinare trebuie să facă curățenie prin curte, să spargă gheața ori să facă alte munci”, ne-a declarat profesoara Cornelia Brînză, directorul Colegiului Tehnic „Petru Poni”. Colegul acesteia din fruntea Grupului Școlar „Grigore Cobălcescu” Moinești, profesorul Stelian Ivan, se poate declara însă norocos, în condițiile în care s-a ales, de pe urma fumatului în școală, cu doi meseriași care vor lucra grartis în contul liceului. „Pînă acum doar doi elevi de la seral au călcat strîmb și vor trebui să lucreze, în timpul vacanței, cîte 20 de ore în folosul școlii. Fiind de la seral, aceștia au experiență într-o meserie și ne pot fi foarte utili”, a precizat directorul Stelian Ivan. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns