• legea 145, referitoare la asigurările de sănătate, a fost abrogată printr-o ordonanță de urgență • schimbările majore nu au apărut în modul de finanțare a unităților medicale, ci în structura de conducere a caselor de sănătate
O ordonanță de urgență publicată la sfîrșitul săptămînii trecute a transformat Legea 145, a asigurărilor sociale de sănătate, într-un act fără nici o valoare. Abrogată la capătul a cinci ani de aplicare, timp în care a fost mai mult criticată decît oferită ca exemplu, legea asigurărilor de sănătate a fost înlocuită de o ordonanță care aduce modificări substanțiale doar în structura de conducere a caselor, și nu în cea care îi doare cel mai tare pe asigurați: insuficienta finanțare a unităților medicale. Singurul motiv de bucurie al asiguraților este că ordonanța prevede ca de la anul salariților să li se oprească pentru sănătate numai 6,5%, și nu șapte procente ca pînă acum. Și pensionarii au un motiv de bucurie: de la 1 ianuarie vor fi scutiți de plata contribuției la fondul de sănătate.
Însă beneficiile oferite asiguraților de ordonanța care a luat locul legii 145 se cam opresc aici, serviciile la care aceștia au dreptul gratuit, drepturile și obligațiile asiguraților fiind aceleași ca și pînă acum. În rest, pe pagini întregi, ordonanța stabilește organizarea caselor de asigurări, atribuțiile și obligațiile acesteia, structura lor de conducere, dar și amenzile care pot fi aplicate celor care nu plătesc contribuția la sănătate. Cea mai suprinzătoare modificare după abrogarea legii asigurărilor de sănătate este cea referitoare la funcțiile de conducere ale Caselor de Sănătate. Actualii directori generali ai acestor instituții vor mai rămîne pe scaune doar pînă pe 20 decembrie, dată la care ele vor fi scoase la concurs. Cîștigătorul va fi nu doar director pentru un mandat de patru ani, ci și președinte al consiliului de administrație, funcție pe care în ultimii doi ani nu o puteau deține.
O altă funcție care va fi scoasă la concurs este cea de medic șef al casei, structura de conducere a instituției trecute în subordonarea Ministerului Sănătății urmînd să capete modificări și la nivelul consiliului de administrație. Printre noile obligații ale consiliului de administrație intră și susținerea de ședințe publice atunci cînd este vorba de probleme legate de buget.
Prevederi noi față de legea 145 sînt specificate pentru managerii care nu virează la fondul de sănătate contribuția reținută salariaților și pentru cei care nu declară cifre reale cu evidențele asiguraților, sau stadiul de cotizare. În astfel de situații, persoanele în cauză pot fi acuzate de deturnare de fonduri, sau fals intelectual, infracțiuni care se pedepsesc cu închisoarea. Și amenzile instituite pentru angajatorii care nu depun declarațiile referitoare la numărul de angajați la timp, sau nu virează contribuția la sănătate sînt una dintre noutățile introduse de ordonanță. Pentru contravențiile enumerate mai sus, angajatorii sînt pasibili de amenzi cuprinse 5 și 50 de milioane de lei. Singura prevedere a legii 145 care rămîne neschimbată pînă la sfîrșitul anului este cea de colectare și utilizare a fondurilor asigurărilor de sănătate. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns