Dacă acționarii mici sînt în continuare defavorizați de legislație, cei mai mari au obținut ceva drepturi. Iată prevederile respective:
• Acționarii care dețin individual sau împreună cu alții cel puțin 5% din acțiunile emise de societățile deținute public pot solicita trimestrial auditorilor financiari sau cenzorilor societății rapoarte cu privire la operațiuni din gestiunea acesteia.
• administratorii, împreună cu persoanele însărcinate cu supravegherea gestiunii, la care se adaugă cenzorii și auditorii financiari, după caz, sînt obligați să analizeze operațiunile reclamate și să întocmească, în termen de 15 zile de la data primirii solicitării, un raport pe care îl vor transmite spre publicare în Buletinul CNVM.
Aici se ridică însă un mare de întrebare, în sensul că acest raport nu va conține informații înregistrate ca fiind confidențiale. Deci și acești acționari ajung în același punct cu cei mici cînd este vorba despre informații sensibile.
Dacă cei însărcinați cu întocmirea raportului în discuție nu dau curs solicitării în termenul prevăzut sau dacă raportul publicat nu cuprinde, cu rea-credință, informații relevante, acționarii menționați au puține posibilități de a-i trage la răspundere. Ei se pot adresa instanței de judecată, în vederea numirii unui expert pentru analizarea operatiunilor respective, urmînd ca toate concluziile raportului de expertiză sa fie publicate în Buletinul CNVM. Pînă la publicarea concluziilor raportului de expertiză, administratorii și ceilalți responsabili vor putea fi obligați, în solidar cu societatea, la plata unor daune pentru fiecare zi de întîrziere în publicarea raportului. Numai că la noi drumul justiției este lung, așa că și acționarii cu pachete mai consistente de acțiuni pot avea probleme.
Lasă un răspuns