Continuăm să prezentăm în numărul de astăzi noutățile din Codul de procedură penală avînd în vedere și ultimele modificări survenite. Acestea se referă la condițiile în care poate fi prelungită arestarea inculpatului în cursul urmăririi penale sau în cursul judecății. Dacă prima modificare condiționa prelungirea arestării de apariția unor elemente noi, ultima modificare a eliminat această condiție prevăzînd: „dacă temeiurile care au determinat arestarea inițială impun în continuare privarea de libertate sau există temeiuri noi care justifică această măsură”.
Referior la dreptul la apărare, a fost eliminată prevederea care dădea posibilitatea organului de urmărire penală să interzică inculpatului să ia legătura cu avocatul sau acestuia din urmă să participe la efectuarea unor acte de urmărire penală. Cu alte cuvinte, avocatul are posibilitatea cu ocazia efectuării urmăririi penale să presteze o apărare efecientă ca și în fața instanței de judecată. Este de reținut că s-a majorat cuantumul amenzilor judiciare, acestea fiind între 1.000.000 lei și 10.000.000 lei, iar printre faptele care constituie abateri și se sancționează cu amendă enumerăm lipsa nejustificată a martorului sau nerespectarea de către oricare dintre părțile și persoanele care asistă la ședința de judecată a măsurilor luate de președintele completului de judecată.
Noile modificări prevăd în cazul infracțiunilor de trafic de stupefiante și de arme, trafic de persoane, acte de terorism, spălare a banilor, falsificare de monede ori alte valori, sau în cazul faptelor de corupție, ori în cazul infracțiunilor grave care nu pot fi descoperite sau ai cărei făptuitori nu pot fi identificați prin alte mijloace, posibilitatea folosirii de investigatori sub o altă identitate decît cea reală.
Un alt aspect care merită a fi reținut este acela că, în cazul în care se dipune neînceperea urmăririi penale, cei interesați pot face plîngere în termen de 20 de zile din momentul comunicării acestui lucru. Plîngerea se adresează prim-procurorului parchetului care a dat soluția, iar în cazul respingerii acesteia cei interesați se pot adresa instanței de judecată.
Referindu-ne la judecarea cauzelor penale, o noutate rezidă din aceea că recursul trebuie motivat în scris în mod obligatoriu, iar în materia eliberării condiționate hotărîrile sînt supuse numai recursului.
În afara modificărilor și noutăților pe care le-am arătat mai sus, mai sînt și altele, dar care țin de forma legii și nu de esența ei, ori care prezintă interes numai pentru specialiști.
În rubrica de săptămîna viitoare ne vom referi la modificările codului de procedură civilă.
Av. GABRIEL CRÎȘMARU
Lasă un răspuns