Avînd în vedere faptul că în rubrica de săptămîna trecută am analizat testamentul, act juridic cu titlu gratuit, în rubrica de astăzi ne vom referi la un alt act juridic cu același caracter: contractul de donație. Caracterizat pentru acest act juridic este trecerea, fără echivalent, a unor valori dintr-un patrimoniu în altul, cu intenția de a gratifica. Toate donațiile se fac prin act autentic încheiat la notar. Nerespectarea acestei condiții este sancționată cu nulitatea absolută a contractului de donație, aspect care poate fi invocat de către orice persoană interesată și din oficiu de instanță. Atît cel care donează, cît și cel care primește trebuie să își exprime consimțămntul în fața notarului. Persoanele juridice pot primi donații dacă dreptul ce formează obiectul liberalității corespunde scopului lor stabilit prin lege, actul de înființare sau statut. Donațiile făcute statului se acceptă de organele prevăzute de lege ca avînd această atribuție, iar donațiile făcute minorilor se acceptă de către reprezentanții lor legali, cu încuviințarea autorității tutelare.
Legea stabilește că nu pot primi direct donații medicii și farmaciștii care l-au tratat pe donator, preoții care l-au asistat din punct de vedere religios pe donator în timpul ultimei sale boli, cetățenii străini și apatrizii, care nu pot primi donații avînd ca obiect terenuri.
Contractul de donație este în esența lui irevocabil. Contractul de donație poate fi revocat în următoarele cazuri: nașterea de copii survenită ulterior încheierii contractului de donație, la donatorul care nu avea copii în momentul încheierii contractului; neîndeplinirea sarcinilor impuse celui gratificat și ingratitudinea acestuia, concretizată prin atentat la viața donatorului, fapte de violență sau injurii, refuz de a-i acorda întreținere. Nu orice faptă a celui gratificat poate fi considerată ingratitudine. Astfel, într-o speță în care mama, în calitate de donator, a solicitat anularea donației, s-a reținut că aceasta nu a fost în situația de a necesita întreținere specială, beneficiind de pensie substanțială și venituri din agricultură,
iar pîrîtul s-a preocupat în timp de aducerea unor alimente cu ocazia vizitelor.
Dacă donatorul a donat întreaga sa avere, donația poate fi desființată la cererea moștenitorilor. Din practică am constat că instanțele de judecată consideră contractele de vînzare-cumpărare încheiate între părinți și copii drept donații deghizate și în cadrul unor procese de partaj succesoral au dispus anularea lor dacă prin încheierea lor s-a adus atingere rezervei succesorale.
Considerăm că prin aceste articole am răspuns întrebărilor dvs. înaintate pe adresa redacției și prin care se solicitau lămuriri în legătură cu actele juridice care pot fi încheiate cu titlu gratuit.
Av. GABRIEL CRÎȘMARU
Lasă un răspuns