Evenimentele recente petrecute în dosarul „Transilvania” ne-au determinat să aducem la cunoștința publicului cititor prevederile legale în materia recuzării, mai ales că nu toți oamenii cunosc semnificația acestuia cuvînt, cum și cît pot uza de puterea lui.
Activitatea de înfăptuire a justiției trebuie să aibă la bază un ansamblu de principii care să garanteze stabilirea adevărului și respectarea legii în toate cauzele supuse judecății. Realizarea unor asemenea obiective implică și cerința ca în exercitarea atribuțiilor lor, judecătorii să fie imparțiali. Nu întîmplător, art.123 din Constituția României și art. 3 din legea de organizare judecătorească prevăd că „judecătorii sînt independenți și se supun numai legii”. În justiție sînt deduse adeseori interese materiale și morale cu totul deosebite, iar dorința și orgoliul părților de a avea cîștig de cauză le îndeamnă la presiuni de tot felul, care implică uneori și factori politici importanți. Or, ce poate fi mai grav într-un stat de drept decît actele de presiune asupra magistraților sau chiar tentativele de corupere a acestora. Pentru ocrotirea intereselor celor care se judecă, legiuitorul a prevăzut cauzele în care judecătorul, procurorul, grefierul sau expertul sînt incompatibili, cu alte cuvinte, cauzele în care nu au voie să participe la soluționarea unui proces. În general, aceste cauze sînt aceleași în procesul civil, cît și în procesul penal, cu mici deosebiri.
Astfel, în procesul civil judecătorul care a pronunțat o hotărîre într-o pricină nu poate lua parte la judecata aceleiași pricini în apel sau în recurs, de asemenea nu poate lua parte la judecată cel care a fost martor, expert sau arbitru în aceeași pricină. Judecătorul este incompatibil dacă el, soțul sau rudele lui directe au vreun interes în judecarea pricinii sau cînd este soț, rudă sau afin, pînă la al patrulea grad inclusiv, cu vreuna din părți sau cu avocatul sau mandatarul unei părți sau dacă este căsătorit cu fratele ori sora soțului uneia din aceste persoane; dacă el, soțul sau rudele lor pînă la al patrulea grad inclusiv au o pricină asemănătoare cu aceea care se judecă sau dacă au o judecată la instanța unde una din părți este judecător; dacă între aceleași persoane și una din părți a fost o judecată penală în timp de cinci ani înaintea de proces; dacă este tutore sau curator al uneia dintre părți; dacă a primit de la una din părți daruri, altfel de îndatoriri; dacă este vrăjmășie între el, soțul sau una din rudele sale pînă la al patrulea grad inclusiv și una din părți, soții sau rudele acestora pînă la gradul al treilea inclusiv; dacă și-a spus părerea cu privire la pricina ce se judecă. Este incompatibil judecătorul care anterior s-a pronunțat în cauze similare? Instanțele noastre au dat un verdict negativ la această problemă.
În afara celor de mai sus, în procesul penal judecătorul este incompatibil dacă a pus în mișcare acțiunea penală, a emis mandatul de arestare, a dispus trimiterea în judecată, sau a pus concluzii în fond în calitate de procuror la instanța de judecată; a fost reprezentant sau apărător al vreuneia din părți; a fost expert sau martor; sau există împrejurări din care rezultă că este interesat sub orice formă, el, soțul sau vreo rudă apropiată.
Dacă avem cunoștință de existența vreunuia dintre cazurile de mai sus, iar judecătorul a omis sau consideră că nu este cazul să se abțină de la judecarea procesului, putem face o cerere de recuzare a judecătorului. În procesul civil, cererea se timbrează cu o taxă judiciară de 34.000 lei. Cererea se depune la președintele instanței, care va desemna un complet de judecată. Dacă cererea de recuzare se referă la toți judecătorii unei instanțe, ea va fi soluționată de instanța superioară. Cererea se judecă în camera de consiliu, iar dacă completul care o judecă găsește de cuviință, va asculta pe cel sau pe cei recuzați, iar în procesul penal, procurorul și părțile care au formulat-o. Hotărîrea privind soluționarea cererii de recuzare se citește în ședință publică. Hotărîrea de admitere a recuzării nu poate fi atacată cu recurs sau apel. Hotărîrea de respingere a recuzării poate fi atacată cu recurs în procesul penal, sau o dată cu fondul în procesul civil.
Am considerat ca fiind utile informațiile de mai sus, dar din nefericire o cerere de recuzare fără probe nu va fi admisă niciodată. (Avocat Gabriel Crîșmaru)
Lasă un răspuns