Una dintre cauzele frecvent întîlnite pe rolul instanețelor de judecată este partajul succesoral. Nu de puține ori, în cadrul unui astfel de proces, una sau alta dintre părți invocă drepturi exclusive asupra moștenirii în baza unor acte întocmite de defunct și care sînt prezentate drept testamente. Uneori, aceste acte sînt luate în considerare, alteori nu, și cei în cauză pleacă nelămuriți și cu convingerea că justiția greșește. De aceea ne-am propus în rubrica din acest număr să facem câteva considerații generale referitoare la testament.
Testamentul este un act juridic prin care o persoană numită testator dispune de avutul său după ce nu va mai fi în viață și prin care își exprimă ultima voință cu privire la anumite chestiuni legate de persoana ori averea sa, ori de alte persoane. În sistemul nostru de drept sînt admise numai testamentele scrise. Testamentul trebuie să reprezinte voința unei singure persoane și este un act juridic, gratuit și revocabil. Testamentul poate fi întocmit la un notar public, sau poate fi scris și de către testator. În acest din urmă caz, pentru valabilitatea sa, este necesar ca să fie în întregime scris, datat și semnat de testator și din conținutul său să rezulte clar și neechivoc intenția sa. Dacă aceste condiții nu sunt îndeplinite, testamentul poate fi atacat. De regulă, se contestă că scrisul sau semnătura ar fi a defunctului. În astfel de cazuri, instanța poate dispune o expertiză grafologică. În alte cazuri, s-a invocat că defunctul nu a fost în deplinătatea facultăților mintale atunci c înd a întocmit actul. Dacă se face dovada că în momentul declarației de voință, dispunătorul nu era conștient, testamentul este nul.
Alteori, cei prejudiciați prin existența testamentului au invocat faptul că voința defunctului a fost alterată de beneficiarul actului prin mijloace frauduloase. Cei care invocă astfel de aspecte trebuie să facă dovada în fața instanței cu martori, acte sau alte mijloace de probă, deoarece aceste împrejurări trebuie să fie stabilite în mod neechivoc.
Prin testament se poate recunoaște un copil sau se pot înlătura de la moștenire persoanele care au calitatea de moștenitori legali. Legat de acest din urmă aspect este de reținut faptul că de la lege anumiți moștenitori nu pot fi dezmoșteniți în totalitate. Avînd în vedere faptul că succesiunea ridică probleme de multe ori dificile și greu de înțeles, vă recomandăm să nu ezitați în a cere sprijinul unor persoane competente atunci cînd se pune problema întocmirii unui testament sau a beneficierii de dispozițiile lui.
Avocat Gabriel Crîșmaru
Lasă un răspuns