• actul normativ care stabilește regulile de organizare și funcționare a spitalelor intră în vigoare în următoarele trei luni, dar ridică deja semne de întrebare celor care sînt obligați să-l pună în practică • ca să nu se abată de la litera noii legi, conducerile de spitale trebuie să încalce alte ordine și hotărîri care prevăd exact contrariul
Șapte pagini publicate zilele trecute în Monitorul Oficial stabilesc negru pe alb care sînt regulile de la care administrațiile spitalelor și direcțiilor de sănătate publică nu trebuie să se abată atunci cînd vine vorba despre organizarea și funcționarea unităților medicale. Cu un conținut de 52 de articole, legea spitalelor va intra în vigoare peste trei luni, dar unitățile medicale au termen să se conformeze prevederilor pînă în luna martie a anului viitor. Așteptată ca fiind singurul act normativ ce mai poate pune ordine într-un sistem zdruncinat permanent de crize financiare sau hotărîri care nu aduc schimbări în bine, legea spitalelor nu a reușit să-i mulțumească pe deplin pe cei care trebuie să o aplice. „La prima citire, reiese că legea spitalelor devine funcțională abia atunci cînd vor mai apărea încă șase ordine, o decizie, o lege specială și cinci norme. Tot la prima vedere, unele articole se bat cap în cap, sau altele contravin altor ordine”, spune Adam Jofa, șeful Resurselor Umane din Direcția de Sănătate Publică (DSP).
Unul dintre semnele de întrebare pe care le ridică proaspăta lege a spitalelor este legat de condițiile în care un medic poate ajunge șef de secție. „În acest moment, un ordin al Ministerului Sănătății stabilește că șef de secție poate fi doar un medic primar, dar legea spitalelor spune că singura condiție pentru această funcție este ca medicul să aibă cinci ani vechime în muncă. Deci ar putea să fie șef de secție și un medic specialist care abia a terminat rezidențiatul”, mai spune Jofa. Există și alte modificări impuse de noua lege a spitalelor, care se bat cap în cap cu prevederi mai vechi, aflate încă în vigoare. Este știut că de la 1 ianuarie, clădirile spitalelor au trecut în proprietatea consiliilor locale și județene. Practic, administrațiile locale sînt singurele în măsură să vîndă sau să concesioneze spațiile unităților medicale. În județul Bacău, noii proprietari au și alocat fonduri pentru reparațiile urgente ale acestor clădiri. Legea spitalelor nu ia în calcul noul proprietar al spitalelor și prevede că administrațiile unităților medicale cu paturi pot să închirieze, concesioneze sau chiar vinde unele spații, iar din banii obținuți să cumpere aparatură medicală. Bulibășeala declanșată de legea spitalelor este inexplicabilă, cu atît mai mult cu cît două articole ale aceluiași act normativ se contrazic. „La articolul 10, legea prevede că regulemantul de ordine interioară și fișele postului pentru personal sînt aprobate de conducerea spitalului , iar articolul 32 stabilește că același lucru este de fapt aprobat de DSP, după avizul favorabil al Colegiului Medicilor”, continuă Jofa.
Cea mai drastică dintre prevederile noii legi a spitalelor, cea care interzice conducătorilor de spitale să aibă și cabinet privat lasă și ea loc la interpretări. „Șefii de secție sînt sau nu considerați ca făcînd parte din conducerea spitalului? Atîta vreme cît primesc indemnizație de conducere și fac parte mai nou din consiliul medical al spitalului, ar putea intra în categoria căreia i se interzice să aibă și cabinet privat”, este de părere Adam Jofa.
Abia apărută, legea spitatelor al cărui proiect a fost pus la punct pe vremea în care ministru al Sănătății era Daniela Bartoș este în opinia celor care ar trebui să o aplice, un act normativ care are nevoie urgentă de modificări. Cum ministrul tocmai s-a schimbat, angajații din sistemul sanitar speră că sînt șanse mari ca legea spitalelor să fie schimbată. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns