Normele de aplicare a Legii zilierilor – depre care am scris de curind – au fost publicate in Monitorul Oficial Partea I, Nr. 300, din 2 mai 2011. Este vorba despre oamenii care muncesc cu ziua in domenii ca agricultura, vinatoarea si pescuitul, exploatarile forestiere, piscicultura si acvacultura, pomicultura si viticultura sau apicultura. In aceeasi categorie mai intra zootehnia, spectacolele, productiile cinematografice si audiovizuale, publicitatea, activitatile cu caracter cultural, manipularile de marfuri, activitatile de întretinere si curatenie. Actul normativ cuprinde indicatii privind intocmirea si completarea registrului de evidenta a persoanelor care presteaza activitati cu caracter ocazional, dar si modul de calcul al impozitului pe venit, de 16%.
Inregistrarea in registrul de evidenta a zilierilor se face in ordinea cronologica a utilizarii lucratorilor, pentru toti zilierii cu care beneficiarul are raporturi de munca. Registrul se pastreaza la sediul beneficiarului de lucrari sau la sediul sucursalei, agentiei, reprezentantei, punctului de lucru sau al altor asemenea unitati fara personalitate juridica. Beneficiarul de lucrari are obligatia de a transmite catre Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Bacau o copie a registrului, cu inregistrarile din luna precedenta, certificata conform cu originalul. Distribuirea registrului se face la cerere si contra cost, de Inspectia Muncii, prin ITM. Beneficiarul de lucrari raspunde de conducerea, completarea si pastrarea registrului, de corectitudinea datelor inscrise. Astfel, la fiecare inscriere a unui zilier in registru, numele si prenumele se trec cu litere mari de tipar si cu mentionarea initialei tatalui. Si denumirea beneficiarului de lucrari se inscrie in registru cu litere mari de tipar, fara prescurtari. Inscrierea datelor in registru se face numai cu cerneala sau pasta de pix albastra. Orice modificare a datelor se face prin taierea cu o linie orizontala, cu cerneala sau pasta rosie si prin inscrierea datelor corecte, tot cu cerneala sau pasta rosie, lasindu-se vizibila inscrierea anterioara, precum si prin aplicarea stampilei si semnaturii beneficiarului de lucrari. Registrul se intocmeste zilnic, cu exceptia perioadelor in care nu se apeleaza la serviciile zilierilor. Nu se lasa pagini si pozitii libere intre paginile registrului, iar pe prima pagina se completeaza datele de identificare a beneficiarului de lucrari.
Impozit de 16%, la remuneratia bruta zilnica
Plata impozitului pe venit datorat pentru activitatea prestata de zilier, 16%, se vireaza conform Codului fiscal. Neplata impozitului se va sanctiona cu o amenda de 20.000 de lei. In normele de aplicare a Legii se prevede ca impozitul de 16% sa fie calculat pentru venitul realizat sub forma de remuneratie bruta zilnica. Virarea la bugetul de stat a impozitului se face pina pe 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc aceste venituri.
Raportul dintre zilier si beneficiar se stabileste fara incheierea unui contract de munca. Activitatea zilierului nu-i confera calitatea de asigurat in sistemul public de pensii, sistemul asigurarilor sociale pentru somaj si nici in sistemul de asigurari sociale de sanatate. Acesta va putea incheia, optional, o asigurare de sanatate sau de pensie. Pentru veniturile din activitatea prestata, nu se datoreaza contributii sociale obligatorii nici de catre zilier, nici de catre beneficiar.
GOE a zis
Legea executarii marilor datornici cand va intra in vigoare ?? Le sta in gat venitul amaratului care merge cu ziua la prasit !! Jungla din Romania: jecmanirea amaratilor si scutirea imbuibatilor!!
asta a zis
deci asa ceva ..si ce credeti, nimeni n`o sa faca nimic, o sa se complaca cu situatia si vor indura toate marsaviile astea ..