Ingrediente (pentru 4 persoane): o vînătă, un dovlecel, 2 ardei grași,
1 țelină, 150 gr. ciuperci, 3 cepe, 2 căței de usturoi, 8-10 linguri
untdelemn, sare, piper, 1 linguriță de cimbru uscat, 1 linguriță de
rozmarin, 2-3 linguri de oțet aromat.
Mod de preparare: Se curăță legumele, se spală și se taie în bucăți potrivite. Ceapa și usturoiul se toacă. Se călesc toate în ulei, pus să se încingă într-o tigaie adîncă. Se adaugă condimentele și ierburile aromate, după care se lasă 15 minute să se înmoaie, fără capac. Cînd sunt gata, se adaugă oțetul și se lasă totul să se răcească. Se pun în borcane, după care se mai dau preț de o jumătate de oră la cuptor, cît să prindă deasupra o crustă. Se leagă bine la gură cu ceolofan. Se manîncă alături cu pîine tărănească, asezonate cu ceapă sau cartofi. Sînt și mai bune, dacă se presară deasupra cașcaval ras.
Vinete la borcan
Ingrediente: 3 kg vinete, 4-5 căpățîni de usturoi, 2-3 gogoșari
murați, 1/2 kg nuci mărunțite, sare, 200 ml ulei.
Mod de preparare: Vinetele se opăresc de seara cu apă sărată (o
lingură de sare la 1 l de apă) și se lasă să se scurgă peste noapte.
A doua zi se taie (cu coajă) în trei sau patru, pe lung, și apoi în fîșii
cît degetul. Se bagă în borcane, se îndeasă bine și deasupra se
toarnă uleiul amestecat cu usturoiul pisat, nucile zdrobite și
gogoșarii tăiați fîșii subțiri. Se mai toarnă un deget de ulei și se
leagă bine la gură.
Salată de vinete la borcan
Ingrediente (pentru șase persoane): 6 vinete mari, 200 ml
untdelemn, sare, 1/2 lămîie.
Mod de preparare: Se coc vinetele pe foc deschis (flacără sau jar), se curăță cu un cuțit de lemn, se lasă să se scurgă, așezate pe o sită sau pe un fund de lemn înclinat. Se toacă bine cu tocătorul de lemn, se adaugă untdelemnul, sarea, zeama de lămîie și se amestecă bine. Pe fundul borcanului se pune o bucățică de
pînză curată, înmuiată în ulei, apoi vinetele tocate și, deasupra, altă bucățică de pînză înmuiată în ulei. Se lasă un loc gol de un centimetru care se completează cu ulei. Se fierbe în bain-marie o oră și jumătate. După ce se răcește, se pune în cămara, pe raft. Înainte de a fi consumate, se amestecă cu ceapă tocată.
Ardei copți, la borcan
Ingrediente: ardei grași verzi (cantitatea e la alegere), 2 rădăcini de hrean, o soluție de apă cu oțet compusă din 1 l oțet și 1 l apă, 1
lingură sare, un vîrf cuțit de salicilat.
Mod de preparare: Se coc ardeii pe plită sau pe un fund de
metal, se sărează, se pun acoperiți într-un vas, se curață. Se
așează straturi-straturi în borcane, punîndu-se printre ei fîșii de
hrean curățat. Se toarnă deasupra oțetul clocotit. Se leagă
borcanele cu celofan și se pun în cîrpe groase, la răcit. Mărimea borcanelor trebuie să fie astfel aleasă, încît să ajungă pentru o singură masă. Legumele nu mai țin dup deschiderea borcanelor.
Ardei umpluți cu varză albă sau roșie
Ingrediente: ardei grași, varză albă sau roșie, boabe de piper, hrean, felii de morcov, un litru de oțet, trei litri de apă, o lingură de sare, o linguriță de salicilat.
Mod de preparare: Se curță ardeii de codițe și semințe și se
opăresc scurt, în apa dată în clocot. Varza se toacă mărunt, se
sărează și se frămîntă puțin. Se opărește cu apă amestecată cu
oțet. Se lasă să stea așa preț de trei ore. Se stoarce bine în palme, apoi se amestecă împreună cu boabele de piper. Se umplu ardeii cu varză opărită și stoarsă. Se pun în borcane mari, așezați în rînduri bine îndesate. Se toarnă deasupra oțetul clocotit. Se leagă la gură cu celofan și se fierbe 20 de minute în aburi.
Zacuscă I
Ingrediente: 10 vinete mari, 30 de gogoșari, 10 ardei grași cărnoși, 1kg ceapă, un litru de ulei de bună calitate, un litru pulpă de roșii, sare, piper, două lingurițe de conservant.
Mod de preparare: Într-un litru de ulei încins se prăjește ceapa tocată. Se spală gogoșarii, se curăță de codițe și semințe, se dau prin mașina de tocat carne și se pun peste ceapa prăjită. Se lasă să scadă pe marginea sobei sau pe aragaz, la flacara mică. Ardeii grași mai întîi se coc și se curăță de pielițe, de semințe și de codițe, apoi se dau prin mașina de tocat carne. Se toarnă și aceștia peste ceapa prăjită. Vinetele se coc, se curăță de coajă, se toacă și se adaugă în restul compoziției. Se adaugă roșiile curățite de pieliță și date prin mașina de tocat carne. Se amestecă totul, se săreaza, se
piperează, se pune salicilatul, se amestecă bine. Se fierbe, amestecînd continuu cu o lingură de lemn. Nu e voie ca zacusca
să se prindă de fundul cratitei. Produsul e gata cînd uleiul începe să
iasă la suprafață. Se pune fierbinte în borcane de sticlă gata încălzite, se leagă și se lasă în șervete groase, pînă a doua zi.
Zacuscă II
Ingrediente: un kg de ceapă, 400 g morcovi, 400 g pătrunjel,
trei kg vinete, 35 bucăți gogoșari, 25 ardei grași cărnoși, 1 l pulpă de
roșii, un litru și un sfert de ulei, sare, piper, foi de dafin, 3-4 căței de usturoi, două lingurițe de conservant.
Mod de preparare: Se spală morcovii și pătrunjelul, se curăță
de coajă, se dau pe răzătoarea cea mică și se călesc în ulei
împreună cu ceapa tocată și usturoiul tocat. Se lasă să scadă pe marginea sobei sau pe aragaz, la flacara mică. Ardeii grași mai întîi se coc și se curăță de pielițe, de semințe și de codițe, apoi se dau prin mașina de tocat carne. Se toarnă și aceștia peste ceapa prăjită. Vinetele se coc, se curăță de coajă, se toacă și se adaugă în restul compoziției. Se adaugă roșiile curățite de pieliță și date prin mașina de tocat carne. Se amestecă totul, se săreaza, se
piperează, se pune conservantul și se amestecă bine. Se fierbe, amestecînd continuu cu o lingură de lemn, fără să se prindă de fundul vasului. Zacusca e gata cînd uleiul începe să iasă la suprafață. Se pune fierbinte în borcane de sticlă gata încălzite, se leagă și se lasă învelit în șervete groase, pînă a doua zi.
Ghiveci pentru iarnă
Ingrediente: 1,5 kg ceapă, 0,750 l ulei, două kg morcovi curățati și
tăiați rondele, două kg ardei tăiați mărunt, două kg fasole verde ruptă bucățele, cinci kg vinete curățate de coajă și tăiate cubulețe.
Mod de preparare: Se călește ceapa tocată în untdelemn, se
adaugă pe rînd morcovii, ardeii, fasolea și vinetele. Se amestecă
toate și se fierb cam trei sferturi de oră, apoi se adaugă 3,5 kg roșii curățate de coajă și tăiate. Se fierbe totul una – două ore. Ghiveciul se pune fierbinte în borcane, după care se fierbe o oră în aburi.
Păstrarea zarzavatului pentru iarnă
Frunzele de mărar, pătrunjel, țelină sau cimbru se pot păstra foarte
bine pentru iarnă dacă sînt uscate, din timpul verii, la soare sau în
cuptorul bine încins și apoi stins. Este mai sănătos decît zarzavatul
conservat în borcan, la sare și își păstrează destul de bine aroma.
Lasă un răspuns