OTP Bank, prin Biroul Executorului Judecătoresc Octavian Valentin Pascal, a acționat în instanță SC Letea SA și pe cei care au garantat linia de credit și biletele la ordin, refuzate din lipsă totală de bani în cont. Deși debitorul principal, Letea, se află în procedură de insolvență, Judecătoria Bacău a admis cererea și începerea executării silite împotriva garanților. Avocatul Letea, Gabriel Ioniță, susține că acțiunea în instanță este fără obiect și fără efect.
Cătălina CHIFU
Biroul Executorului Judecătoresc Octavian Valentin Pascal a depus, în noiembrie 2012, o acțiune în instanță prin care cere punerea în executare a titlului executoriu pentru recuperarea debitelor înregistrate de SC Letea SA ca urmare a liniei de credit obținută în ianuarie 2010, de la OTP Bank, sucursala Bacău. Creditorul s-a îndreptat și împotriva lui Ionel-Daniel Sechelariu, Mariei Sechelariu și a Dianei Elena Pintilie care, la sfârșitul lunii mai 2011, au garantat bilete la ordin emise de Letea în favoarea OTP Bank, refuzate însă din lipsă totală de bani. Aceștia sunt somați să achite băncii 1.456.299,38 lei, inclusiv cheltuielile de executare, susține BEJ Octavian Valentin Pascal. „Menționăm că debitorul principal, respectiv SC Letea, se află în procedură de insolvență. În temeiul titlului executoriu, prin cererea de executare silită din 08.11.2012, creditoarea OTP Bank a cerut executarea silită asupra tuturor bunurilor mobile și imobile, inclusiv asupra veniturilor, proprietăților acestor garanți”, motivează BEJ Octavian Valentin Pascal. Totodată, OTP Bank, în cererea de executare silită, arată că pentru rambursarea creditelor au fost constituite garanții pe bunurile aflate în proprietatea Letea, precum și bilete la ordin emise de Letea în favoarea băncii și garantate de Ionel – Daniel Sechelariu, Maria Sechelariu, Diana – Elena Pintilie, bilete refuzate însă la plată. „Reaua credință a debitorului, care refuză să execute de bunăvoie obligația ce îi revine potrivit titlului executoriu, ne determină să formulăm prezenta cerere, urmând să solicităm de la debitor/garanți și plata cheltuielilor cu executarea silită. Contractul de credit, încheiat în ianuarie 2010, între OTP Bank, Letea și alți patru garanți, prevede că linia de credit, în sumă maximă de 1,2 milioane lei, este valabilă până la data de 18.01.2011”, arată banca. „Orice sumă datorată în baza creditului va fi rambursată cel târziu până la această dată”, se specifică în contract. Judecătoria Bacău, la primul termen din 5 decembrie 2012, judecat în Camera de Consiliu, fără citarea părților, a admis cererea executorului judecătoresc de începere a executării silite împotriva garanților. Hotărârea este irevocabilă.
Acțiunea ar fi fără obiect și fără efect
Avocatul Gabriel Ioniță, cel care reprezintă Letea în alte acțiuni în instanță, spune că despre acest dosar nu avea cunoștință. Ba mai mult, avocatul susține că executorul judecătoresc nici nu avea dreptul să ceară în instanță executarea silită a debitorului sau garanților atât timp cât Letea se află în insolvență. În acest context, acțiunea ar rămâne fără obiect și fără efect, arată Gabriel Ioniță. „Letea se află în procedură de insolvență și reorganizare judiciară, deci nu în faliment. Articolul 36 din Legea 85/2006 privind insolvența spune că toate pretențiile și acțiunile de recuperare a creanțelor de către creditori se suspendă de drept de la intrarea în insolvență, urmând ca creditorii să se înscrie la masa credală pentru recuperarea creanțelor. Nu să-și recupereze fiecare creanțele, separat, în instanță. De doi ani este deschisă insolvența, urmând ca Letea să propună un plan de reorganizare privind plata eșalonată a datoriilor. OTP este deja înscrisă la masa credală și nu înțeleg de ce a făcut această acțiune care, practic, rămâne fără obiect și fără efect. Executarea silită va trebui urmărită tot în cadrul insolvenței. Eu nu știu despre acest dosar, în astfel de acțiuni nu se citează părțile. Dar voi analiza cauza și voi vedea despre ce e vorba. Oricum, în această fază, creditorul trebuie să se îndrepte către debitorul principal, nu spre cei care au garantat” – spune avocatul.
Lasă un răspuns