Importul de carne de porc fără taxe vamale a început să funcționeze, după ce anumite aspecte neclare s-au limpezit. Recent, Executivul a adoptat o hotărîre prin care se permite importul a 13.900 de tone de bucăți de carcasă, adică jamboane, spete, carne de porc pentru lucru, gușă și chiar slănină. Importul este contingentat, în sensul că se acceptă numai intrarea unor cantități limitate. La slănină, de exemplu, contingentul exceptat de la plata taxelor vamale este de numai 500 de tone. La spete și jamboane însă, se permită intrarea în țară a unei cantități de peste 10.000 de tone. Actul normativ nu preciza însă nici o condiție la import, deși este contingentat, astfel încît vameșii nu știau cum să procedeze. Pînă la urmă, s-a dat liber la astfel de operațiuni. „Nu există prevederi exprese în cazul acestor intrări. Cel mai probabil este că dacă se ajunge la limită înainte de 31 decembrie, respectivele poziții din Tariful vamal de import vor fi scoase din serverul vămii și se va reveni la taxarea lor”, a declarat șeful Biroului Vamal Bacău, Vasile Șoiman. Menționăm că în firmele din județul Bacău importă rareori carne de porc în mod direct. De cele mai multe ori, ele apelează la furnizori care se ocupă cu așa ceva. Pe de altă parte, vămuirea se poate face la orice vamă din țară, la frontieră sau în altă parte, așa că astfel de operațiuni nu sînt strict monitorizate.
Chiar dacă cei care aduc carcasă întreagă ar trebui să plătească taxe în vamă, crescătorii autohtoni, inclusiv oficialii de la Agricola Internațional au protestat, pe motiv că importul de „piese” de carcasă este tot o formă de sugrumare a producției interne. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns