Din 2009, lucrarile de supraetajare sau mansardare a unui imobil se vor realiza de catre asociatia de proprietari, daca decizia este aprobata de doua treimi dintre membrii asociatiei si de toti proprietarii locuintelor aflate la ultimul etaj al imobilului. Ministerul Dezvoltarii si Locuintelor va modifica regimul de avizare a mansardarii imobilelor, acest tip de lucrari urmind sa fie realizate numai dupa obtinerea acordului din partea a doua treimi din locatari, precum si din partea tuturor proprietarilor de la ultimul etaj. „Constructia unei mansarde impune in primul rind existenta unei structuri pe care aceasta urmeaza a fi construita. Personal am incercat sa dezvolt acum doi ani un astfel de proiect pe un bloc cu trei etaje, insa m-am lovit de refuzul vecinilor”, spune Vlad Atodiresei din Bacau. El locuieste in zona Neagoe Voda, iar cind a fost lansata ideea construirii de mansarde s-a gindit sa puna in aplicare un astfel de proiect. „Locatarii de la ultimul etaj nu au vrut sa inteleaga ca astfel le pot rezolva problemele cu frigul din timpul iernii sau cu caldura din timpul verii. In plus, eliminam din start problemele cu infiltrarea apei de la terasa blocului. Daca acceptau, le refaceam canalizarea si instalatiile interioare”, povesteste Atodiresei.
Odata cu modificarile ce vor fi aduse regimului de avizare a mansardarii imobilelor, investitorul se gindeste sa reia proiectul si eventual sa gaseasca noi locatii care s-ar preta la astfel de constructii. Dumitru Ciochina a incercat la rindul sau sa puna bazele unui proiect de mansardare in cartierul Narcisa. „Ajunsesem cu documentatia spre final, insa, la blocul unde obtinusem acordul tuturor locatarilor, mi-au ridicat probleme inspectorii de la siguranta in constructii, motivind ca plafonul blocului respectiv nu poate suporta greutatea unei alte constructii”, spune Ciochina. Pentru ca au deja experienta conceperii unor astfel de proiecte, cei doi se gindesc sa-si uneasca banii si ideile si sa ridice mansarde pe blocurile care suporta o astfel de structura.
mens sana in corpore mansarda a zis
nenea Ciochina, matale spui ca, te citez:”mi-au ridicat probleme inspectorii de la siguranta in constructii, motivind ca plafonul blocului respectiv nu poate suporta greutatea unei alte constructii” ca si cum asta ar fi o sinecura…pai bine ca a avut cine sa-ti spuna CEL MAI IMPORTANT LUCRU ca matale nu-ti dadeai seama de un lucru asa simplu si evident si se darama sandramaua avand pe constiinta niste vieti omenesti…Sau poate ca nu conteza asta, nene?!… Construiti, bre, blocuri adevarate ca ciori in varf de par avem destule in parc!