Una dintre gravele probleme cu care se confruntă S.C. Melior este renovarea librăriilor avariate din cauza neglijenței cetățenilor care locuiesc deasupra acestora. Deseori, librăriile din oraș, puține cîte mai sînt, au avut de suferit din această pricină. Inundații, egrasie, tavane distruse – asta găsești în librăriile amplasate la parterul blocurilor de locuințe. Întotdeauna, cheltuielile au fost suportate de către Melior. „N-ai nici un for căruia să te adresezi, iar să bați oamenilor la ușă și să le ceri bani pentru daunele provocate este penibil. Mai ales că majoritatea sînt bătrîni și abia au din ce trăi”, susține Adrian Lungu, directorul S.C. Melior. Ultima pățanie este cea de la Librăria „Al. Piru”, amplasată în chiar buricul tîrgului.
Cine a trecut prin centrul urbei, a putut vedea înscris timp de zece zile, pe ușa Librăriei „Al. Piru”, un afiș mare pe care era scris cu litere de-o șchioapă „Renovare”. Cum băcăuanii s-au obișnuit cu dispariția centrelor de distribuție a cărților, îndeosebi cînd e vorba de malefica formulă „renovare”, a apărut zvonul că librăria cu pricina va dispărea și ea din ambientul central, precum, de exemplu, surata ei din strada Alexandru cel Bun. Evident că motive ar fi fost suficiente. Dacă ne-am gîndi numai la cîți concetățeni mai cumpără literatură în orașul nostru și e de-ajuns. Din fericire, spre supărarea chibiților, nu a fost să fie așa. Luni, 1 iulie, Libăria era deschisă, iar înăuntru se simțea un aer de prospețime: pereții văruiți, lambriuri noi, etc. „Am fost într-o perioadă de renovare”, ne-a spus Rodica Matei, șefa Librăriei „Al. Piru”. Motivul acestei inițiative a fost unul cel puțin bizar pentru băcăuanii obișnuiți cu aceste spații. „Într-o zi ne-am trezit cu o inundație de la locatarii de deasupra noastră și a trebuit să ne ocupăm de problemă. S-au făcut verificări și s-a descoperit că era vorba de o țeavă din interior, care s-a spart și toată apa s-a scurs la noi”, a continuat ea. „A trebuit să închidem deoarece nu se mai putea sta în asemenea condiții. Aceasta nu e prima inundație, dar spreăm ca lucrările efectuate să nu mai lase apa să ajungă pînă la noi”, a adăugat Rodica Matei. Această stare de fapt, cînd unii fac boacăne și alții o trag, în dulcele stil clasic, ne-a trimis la Adrian Lungu, directorul Societății Comerciale Melior, fostul Centru de Librării. Resemnat și totuși revoltat de astfel de situații, Adrian Lungu ne-a declarat: „locatarii nu vor să plătească. Dau din coate, iar Asociația de locatari nici nu vrea să stea de vorbă cu noi. Am făcut verificări și acele țevi, care vin în gheuri, nu-s proprietatea nimănui. Termlocul n-are nici o treabă. În fine, n-ai cu cine discuta. N-ai ce să le faci. Așa că a trebuit să ne descurcăm singuri”. Problema, așa cum apare ea în ochii directorului Melior, este și una de natură estetică: „Nu putem să ne prezentăm în fața clienților cu mirosuri de igrasie și pereții coșcoviți. Ne facem orașul de rîs, mai ales că Librăria „Al. Piru” e situată în centrul orașului”. Din cele discutate cu Adrian Lungu, a reieșit că astfel de situații penibile există, practic, la toate librăriile din oraș: „am avut și mai avem probleme și la librăria nr. 10, și la nr. 11, la Orizont, și la nr. 3 pe Mioriței”. Din fericire, jumătate din marfa existentă în Librăria „Al. Piru” este asigurată. „Avem aici produse în valoare de 2 miliarde de lei, iar noi am reușit să aigurăm o parte din ea”. Chiar și așa, ultima avarie de la acest punct de distribuție a culturii către populație a însemnat, ne-a specificat Adrian Lungu, „pierdea mărfii în valoare de 30 de milioane de lei”.
Ce va urma de acum în colo? Nimic nou. Alte inundații, aceiași bani scoși din buzunarul propriu al Meliorului, căci, vorba directorului: „Meliorul e sărac, dar nu calic”. (C.GHERASIM)
Lasă un răspuns