Site-ul în care elevii își pot spune părerea despre prestația profesorilor lor a scos la iveală o realitate cruntă: cei mai mulți dintre adolescenții zilelor noastre sînt vulgari, obsedați sexual și nu au minime noțiuni de apreciere a valorilor. Aceasta este concluzia la care au ajuns șefii învățămîntului băcăuan după ce au citit punctele de vedere ale tinerilor, exprimate pe site-ul www.profesori.roschool.com. „Este revoltător că noi educăm o generație de elevi obsedați sexual, care duc vulgaritatea la cote inimaginabile. Este evident că un elev care judecă profesorii după cum se îmbracă, cîte kilograme are, culoarea ochilor sau cum stă cu hormonii nu are criterii de evaluare a valorilor. Este și vina noastră, a profesorilor, care nu facem decît instruire, lăsînd deoparte educația elevilor noștri,”, spune Livia Sibișteanu, inspectorul școlar general adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Bacău.
În urma analizei părerilor exprimate de elevi, profesorii au ajuns la concluzia că vulgaritățile vin în special de la colegiile mari, din centrul Bacăului, iar la periferia orașului, unde învață elevii din mediile mai sărace, cu mai mult bun simț, opiniile exprimate sînt ceva mai temperate. Interesant este că într-un top neoficial al celor mai vulgari elevi din țară, județul Bacău se clasează pe un rușinos loc trei. „Din ce am văzut eu, în trecere, după Constanța și Brăila, județul Bacău este pe locul al treilea în topul celor mai vulgare mesaje trimise de elevi. După părerea mea, acest comportament este motivat de faptul că părinții nu au timp de educația copiilor lor, iar adolescenții se refulează în fața calculatorului, pe Internet”, a precizat și psihologul Ruxandra Iosipescu, coordonatorul Centrului Județean de Asistență Psihopedagogică Bacău. Pentru a preîntîmpina astfel de manifestări, șefii învățămîntului băcăuan au decis ca directorii și profesorii să acorde o mult mai mare atenție orelor de dirigenție și educației elevilor care trec prin băncile școlii. „Una dintre atribuțiile noastre, ca dascăli, este aceea de a le oferi elevilor educație, nu numai instruire. Discuțiile cu ei trebuie să fie deschise, măcar pentru a le deschide ochii în ce privește sistemul de valori real”, a mai spus Livia Sibișteanu.
De partea celalaltă, elevii din liceele băcăuane spun că mesajele pe care le-au scris pe site-ul profesorilor reprezintă punctul lor de vedere în ce privește prestației profesorilor. „Am văzut și eu că mulți colegi scriu despre felul cum arată. Dar dacă asta au considerat ei că trebuie să scrie, e problema lor. Limbajul este cel din viața de zi cu zi, nu văd care este problema”, motivează atitudinea tinerilor un adolescent care frecventează Colegiul Nnțional „Gheorghe Vrănceanu” din Bacău. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns