Schimbarea modului de licitare a masei lemnoase pe fir – adică a arborilor ce urmează să fie exploatați din pădurile băcăuane – s-a dovedit de bun augur pentru Direcția Silvică Bacău. Instituția a avut, ieri, licitația pentru adjudecarea exploatării rezervei pe anul 2003. Deși prețurile nu au mai ajuns la niveluri foarte înalte, a existat o medie mai bună decît în alte împrejurări. În principiu, ofertele în plic permit mai puține aranjamente. Ce va fi pe viitor se va vedea.
Pînă ieri, licitațiile de masă lemnoasă pe picior erau deschise. Aceasta însemna că prețul pleca de la o limită oarecare și cei interesați supralicitau un pas sau mai mulți pași pentru a obține dreptul de exploatare. La runda de ieri a fost scoasă la licitație rezerva din acest an. În principiu, a fost vorba de 25% din cei 475.000 de metri cubi de lemn exploatabili de către agenții economici, aprobați la nivelul Regiei Naționale a Pădurilor. Numărul mare de dosare de verificat a făcut ca licitația propriu-zisă să înceapă relativ tîrziu. Dar ofertele în plic au exclus discuțiile și disputele deschise care au caracterizat alte etape de adjudecare a masei lemnoase pe picior. Este cert că marea majoritate a partizilor puse în joc au fost luate de agenții economici.
Firmele participante au fost și din județul Neamț, și Vaslui, și Vrancea, ba chiar și din Galați. Unii au ținut neapărat să obțină lemnul, pentru că au dat prețuri mari. De exemplu, o partidă cu predominanță fag de pe raza Ocolului Silvic Căiuți a plecat de la 400.000 de lei/mc, dar firma Herbert Danusia a adjudecat-o cu 780.000 de lei/mc. Un alt lot de 727 de mc din aceeași specie a fost obținut cu peste 900.000 de lei de Silvamar, adică aproape cu dublul prețului de plecare. Firma New Star din Piatra Neamț a adjudecat un lot de rășinoase în Ocolul Silvic Fîntînele cu peste 1.100.000 de lei/mc, deși prețul inițial era de 623.000 de lei. De altfel, societatea nemțeană a adjudecat mai multe loturi de arbori, cu predominanță fag și a dat prețuri foarte bune. Și un lot de tei – specie mai puțin solicitată, de regulă -, de bună calitate a fost adjudecat la 641.000 de lei/mc de Stelcomp, deși prețul de plecare a fost de numai 375.000 de lei.
„Pentru noi, licitarea masei lemnoase pe fir la acest mod a fost bună. Am obținut prețuri reale, fără supralicitări inutile. Chiar dacă au fost ceva înțelegeri, faptul că nu toți cei cinci-șase competitori de la o partidă cad la înțelegere a ridicat pragul ofertelor”, a declarat inginerul-șef al Direcției Silvice, George Brăiescu. Interesant este că doi competitori din județul Vrancea, Ulmusa și AF Alina, au trecut de la rărituri – adică de la lemn de foc – la exploatările principale. De asemenea, au lipsit din licitație cîțiva concurenți redutabili, cum ar fi CPL Cleja. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns