• la începutul acestei luni, spitalele ar fi trebuit să încheie contractele cu furnizorii pentru aprovizionarea cu medicamente, dar Ministerul nu a transmis listele cu firmele nominalizate
spitalele din Onești și cel din Buhuși au nevoie de antibiotice, seruri și anestezice
Noul sistem de achiziționare a medicamentelor în spitale dă bătăi de cap conducerii acestor unități. Două spitale din județ se confruntă deja cu mari lipsuri în farmacii din această cauză. Dacă pînă acum, spitalele puteau cumpăra singure de la furnizori medicamente prin licitații pe internet, de anul acesta, pentru procurarea medicamentelor, s-a ales un sistem unitar. Licitația a fost organizată în luna aprilie la nivelul Ministerului Sănătății, iar spitalele trebuiau să primească listele cu firmele de la care pot să își achiziționeze medicamentele necesare. Pînă acum, nici un spital nu a primit însă vreun semn de la București și nu au putut cumpăra măcar o folie de paracetamol.
Lipsa de medicamente se răsfrînge asupra bolnavilor. „Pînă pe 26 aprilie, Ministerul Sănătății trebuia să ne înainteze listele cu furnizorii desemnați pentru acordarea medicamentelor, iar pînă pe 30 aprilie trebuia să încheiem contractele. Au trecut deja mai bine de două săptămîni din această lună și stocul procurat de anul trecut dă semne de slăbiciune”, ne-a declarat medicul chirurg Doru Androne, directorul spitalului din Onești. A doua unitate medicală din județ are o capacitate de 630 de paturi, iar în primele două săptămîni ale acestei luni au avut nevoie de spitalizare peste 1.000 de pacienți. „Este o unitate mare și se consumă medicamente. Acum avem nevoie de antibiotice, seruri pentru perfuzii și anestezice, pentru că nu toți furnizorii de anul trecut și-au păstrat prețul la medicamente. În condițiile în care aceștia îl schimbă, noi nu putem încheia acte adiționale la contractul de anul trecut”, a precizat directorul Androne.
Cu o criză de medicamente se confruntă și spitalul din Buhuși, unde unitatea a rămas fără papaverină, scobutil și hemisuccinat, utilizat în combaterea alergiilor. „Noi am adus medicamente la începutul anului, în baza contractului de anul trecut. Avem materiale sanitare și antibiotice, dar mai avem nevoie de hemisuccinat și antispastice. Așteptăm să știm oficial care sînt furnizorii pentru a putea procura ceea ce este necesar spitalului”, ne-a spus medicul Elena Mazilu, directorul spitalului din Buhuși.
Disfuncționalități în aprovizionarea cu medicamente pot apărea și la celelalte unități spitalicești din județ în condițiile în care ministerul nu face publici furnizorii de medicamente. Surse neoficiale spun că aceștia nu au fost înaintați spitalelor pentru că în urma licitației naționale s-au contactat furnizori de medicamente cu prețuri mai mari decît firmele cu care au avut contracte spitalele anul trecut. Acest lucru ar provoca un imens scandal, mai ales că licitația la Ministerul Sănătății a fost organizată tocmai pentru a micșora cheltuielile.
În acest moment, aprovizionarea spitalelor cu medicamente este o chestiune de noroc. Ele pot cumpăra medicamente de la furnizorii de anul trecut prin acte adiționale făcute la contractul din 2003. Legea le permite acest lucru, dar numai în condițiile în care furnizorii nu modifică prețul medicamentelor. Or, pentru cîteva dintre produse, firmele furnizoare au modificat prețul. De aceea s-a ajuns la criza de medicație de la Buhuși și Onești. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns