• patronul de la UMB Spedition SRL va plăti pentru firma luată de la Consiliul Județean Bacău 64,9 miliarde de lei • cealaltă firmă înscrisă la licitație, SCUT SA, a cedat extrem de ușor în favoarea lui Umbrărescu • prețul de pornire a licitației a fost de 73 de miliarde de lei, însă nici unul dintre participanți nu a vrut să-l plătească • noul patron a spus că va investi cel puțin cinci milioane de euro în noua firmă și că va arunca actualele utilaje la fier vechi • firma SC Drumuri SA are o cifră de afaceri de 400 de miliarde de lei pe an
Dorinel Umbrărescu, cunoscutul om de afaceri din Podu Turcului, va deveni proprietarul a sută la sută dintre acțiunile la societatea Drumuri SA, la care acționar unic a fost pînă acum Consiliului Județean Bacău. Umbrărescu va plăti pentru ultima sa achiziție 64,9 miliarde de lei, cu aproape zece miliarde de lei mai puțin decît prețul inițial de pornire a licitației. Imediat după ce și-a adjudecat firma de drumuri, patronul de la UMB Spedition SRL, s-a arătat extrem de încîntat de rezultat. Mai ales că, a spus el, „este prima oară cînd cumpăr o societate de la stat”.
Licitația, o simplă formalitate
Ora 10.00. În sala mică a Prefecturii, comisia de licitație verifică pentru ultima oară documentele. În jur, mai mulți ziariști decît patroni înscriși la licitație. De o parte a mesei, Dorinel Umbrărescu, patronul firmei UMB Spedition SRL, așteaptă începutul licitației cu un aer aparent liniștit. De partea cealaltă, Liviu Coremi, reprezentantul firmei SCUT SA, privește fără emoții spre membrii comisiei de licitație. Doar două firme au intrat în cursa pentru adjudecarea societății Drumuri SA, așa că procedurile sînt relativ simple. Constantin Drăgănuță, președintele comisiei de licitație, începe să le explice candidaților care sînt datele problemei. Umbrărescu și Coremi dau din cap cum că știu ce prevede caietul de sarcini. „Știți, prețul de plecare este de 73,8 miliarde de lei. Dacă nimeni nu va oferi acest preț, discutăm. Se vor face pași înapoi, de cîte patru miliarde de lei fiecare, adică șase la sută din valoarea firmei”, explică Drăgănuță.
Începe licitația. Umbărescu primește primul număr la strigare, cel de-al doilea îi revine reprezentantului SCUT. „Pașii sînt cam mari, doar nu cumpăr toate firmele din Bacău, iau numai una”, intervine Dorinel Umbrărescu. I se explică că legea nu permite o scădere mai consistentă din suma de plecare. Nici unul dintre ei nu oferă, după cele trei strigări, prețul cerut de Consiliul Județean pentru Drumuri SA. Comisia anunță următorul preț: 69,3 miliarde de lei. Dorinel Umbrărescu îi aruncă pe sub ochi o privire concurentului de vizavi de masă. Nici unul nu este dispus să dea banii ceruți. „Urmează ultimul pas înapoi. Dacă nici acum nimeni nu licitează, ne oprim”, anunță Constantin Drăgănuță. „64,9 miliarde!”, strigă el. Dorinel Umbrărescu întoarce capul spre trimisul firmei SCUT. Acesta nu schițează nici un gest. În următoarea clipă, Dorinel Umbrărescu ridică cartonașul, semn că e dispus să dea banii. Se face a doua strigare, însă Liviu Coremi, nimic. Situația se repetă și la ultima strigare, iar Drăgănuță îl declară cîștigător pe patronul de la UMB Spedition din Podu Turcului.
„Noi ne-am gîndit la un preț, dar dumnealui a dat mai mult”
Liciu Coreni a părăsit sala unde a avut licitația la doar cîteva minute după ce a fost anunțat cîștigătorul. L-am întrebat care a fost prețul la care s-au gîndit reprezentanții firmei SCUT să-l ofere pentru Drumuri SA, însă a refuzat să-l spună. „Noi ne-am gîndit la un preț, dar … N-are rost să-l mai spunem acum, e clar că era mai mic decît cele 64 de miliarde. Dacă altu-i mai bun?!… Am încercat în puterile și banii pe care-i avem. Dumnealui a dat mai mult și a cîștigat, nu?”, au fost cuvintele lui Liviu Coremi.
Condițiile impuse de Consiliul Județean pentru participarea la lictația organizată ieri putea permite oricărei firme interesate să se prezinte. Un caiet de sarcini a costat doar cinci milioane de lei, iar taxa de participare a fost de doar 30 de milioane de lei. Surprinzător, doar cele două societăți au intrat în cursă. De altfel, reprezentanții Consiliului Județean ne-au explicat că firmele prezente la licitație, UMB Spedition SRL și SCUT SA, au fost și singurele care s-au interesat de condițiile de participare. Un fenomen oarecum explicabil, în condițiile în care,m de luni de zile, prin bacău s-a vehiculat că societatea de drumuri a Consiliului Județean va fi cumpărată de Dorinel Umbrărescu.
„Am să arunc toate utilajele la fier vechi”
Imediat după ce și-a adjudecat Drumuri SA, Dorinel Umbrărescu s-a arătat extrem de fericit și s-a întreținut cu toți cei prezenți, inclusiv cu Ștefan Șerbu, actualul director al societății, care și-a făcut apariția pe la mijlocul licitației. Deși s-a lăsat destul de greu, din cauza „emoțiilor”, virtualul proprietar al firmei de drumuri a acceptat să stea de vorbă și cu ziariștii și s-a arătat nemulțumit de prețul pe care va trebui să-l plătească. „Nu e valoarea reală, prețul e umflat. Mai mult de 15-20 de miliarde nu face firma, pentru că nu are utilaje performante. O să vedeți că le dau la fier vechi. De fapt, am cumpărat numele firmei”, a spus Umbrărescu. Cît despre autoturismele de lux pe care SC Drumuri SA le are în proprietate și le-a dat în folosință, prin contract, Consiliului Județean, unde sînt folosite la transportul demnitarilor și a unor directori, Umbrărescu a afirmat în primă fază că „am să reziliez contractele”, dar a revenit și a cerut un răgaz pînă după ce va deveni și în acte proprietarul firmei. Oricum, Umbrărescu a promis că va păstra obiectul de activitate al firmei.
Conform caietului de sarcini, Dorinel Umbrărescu va trebui să încheie contractul de vînzare-cumpărare cu CJ Bacău în maximum 30 de zile lucrătoare din momentul cîștigării licitației. După alte 20 de zile, noul patron are obligația să achite cele 64,9 miliarde de lei Consiliului Județean și să devină, astfel, proprietarul deplin al firmei. Pînă atunci, Umbrărescu a fost înștiințat că are dreptul să consulte toate datele care privesc societatea, dar deciziile aparțin actualului acționar majoritar, Consiliul Județean. Conform datelor prezentate la una dintre ședințele Consiliului Județean, SC Drumuri SA are o cifră de afaceri de 400 de miliarde de lei pe an.
Curios este că din prevederile caietului e sarciuni lipsește complet orice referire la obligativitatea noului proprietar al SC Drumuri de a asigura deszăpezirea drumurilor județului, pe perioada iernii. (Eduard ADAM, Florin POPESCU)
Lasă un răspuns