Porțiunea Stejaru-Bacău, realizată din azbest, a aducțiunii de apă de la Valea Uzului va fi reabilitată cu fonduri europene. Contractul de 30 de milioane de euro, care include și rețelele din comuna Mărgineni, a fost scos la licitație de CRAB, iar la începutul lunii decembrie 2020 s-au deschis ofertele.
În total, CRAB va investi 64 din cele 472 de milioane de euro fonduri europene atrase de la Uniunea Europeană, ca să rezolve problemele de alimentare cu apă ale municipiului Bacău.
Se află în procedură de achiziție publică atribuirea contractului de reabilitare a aducțiunii pe tronsonul Stejaru – Bacău (23 km lungime). Lucrările sunt în valoare de circa 30 de milioane de euro, iar la începutul lunii decembrie s-a consumat etapa deschiderii ofertelor.
Au depus oferte trei asocieri de firme: asocierea Ludwig Pfeiffer SRL (lider), Pro Drill Activ Consult SRL, Intercom Energy SRL și Ludwig Pfeiffer Hoch- und Fiefbau GMBH & Co KG; asocierea Hidroconstrucția SA (lider) și Electro-Alfa Internațional SRL; asocierea Conextrust SA (lider), Smartech Automation SRL, Consorzio Stabile EBG SRL, Capital Invest SRL și CVW Technologies SA.
Conducerea CRAB estimează că un câștigător ar putea fi declarat în circa 6 luni, dar perioada depinde și de contestațiile care s-ar putea depune.
Municipiul Bacău va beneficia de investiții în reabilitarea aducțiunii de apă și a rețelelor din oraș, crearea de noi fronturi de captare la Gherăiești și o stație de demanganizare. „Consiliul Județean a prioritizat investițiile pe apă și canalizare pentru municipiul Bacău”, a informat Valentin Ivancea, președintele Consiliului Județean și al ADIB (Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Bacău, prin care primăriile și CJ gestionează în comun serviciul de alimentare cu apă și canalizare).
Potrivit președintelui Ivancea, lucrările pentru stația de demanganizare a apei provenite din puțurile de captare de la Gherăiești sunt deja în derulare. Proiectul este complementar Rezervei de apă a municipiului Bacău, lucrare realizată de către Primăria Bacău cu fonduri PNDL, care – prin cei 8.5 km de conductă – va asigura transportul apei de la frontul de captare Gherăieşti către staţia de tratare Baraţi. După finalizarea acestor investiţii, se va dubla debitul de apă potabilă furnizat din sursa subterană Gherăieşti, debit necesar alimentării cu apă potabilă a municipiului Bacău, în caz de avarie pe conducta de aducţiune de la Valea Uzului.
De asemenea, CRAB a scos la licitație reabilitarea rețelelor de apă din municipiul Bacău. Ofertele pentru contractul de circa 17 de milioane de euro se pot depune până pe 21 ianuarie 2021.
:) a zis
Baaaaaaaa da nu mai puneti poze dintrastea la articole….mi-a stat inima ….am crezut ca iar e avarie..
geo a zis
Avem atatea lacuri in jurul Bacaului, chiar nu il duce pe niciunul capul sa faca o statie de filtrare moderna pe malul lacurilor si sa pompeze apa care deja este acolo in reteaua de apa? Hai sa zicem ca pe campuri merge, dar ce faci prin localitati? Prin Barati conductele sunt la adancime, plus ca mai sunt sistemul de canalizare, de gaz, de apa care multe sunt perpendiculare cu drumul, drumul este asfaltat. Ce o sa faca astia? O sa scoata tot din pamant, o sa faca vraiste tot si o sa lase asa multi ani. Ca vedem peste tot competenta firmelor de constructii, azi monteaza un surub si maine il scot ca l-au pus invers,