În aceste zile, la Ministerul Agriculturii, Alimentației și Pădurilor se desfășoară primele licitații de masă lemnoasă pe picior pe termen lung. Acestea nu se mai referă la un an, ci angajează exploatarea lemnului pe perioade cuprinse între 3 și 10 ani. „Ideea licitațiilor pe termen lung nu este nouă, dar abia acum a început să fie aplicată – a spus directorul Direcției Silvice Bacău, Viorel Ghelasă. În acest fel, se permite firmelor care lucrează la scară mare să-și dimensioneze investițiile pe mai mult timp decît un an”.
Licitațiile organizate anual au cîteva deficite pentru firmele de anvergură din domeniu. Ele pot fragmenta exploatarea, întrucît nu există o asigurare că se va obține tot lemnul dorit. Uneori, anumite firme pun bețe în roate altora, ridicînd prețurile la licitație, iar după adjudecare renunță la parchetele cîștigate. Este adevărat că ele reintră în circuit, dar asta înseamnă întîrzieri în atribuirea exploatării masei lemnoase și dureri de cap pentru cei care se ocupă în mod serios de prelucrarea lemnului. Este unul din motivele pentru care ministerul de resort a decis ca la început de an să se organizeze astfel de licitații pe termen lung. Pe de altă parte, există situații în care apar dezechilibre în esențele care se licitează. Astfel de probleme au apărut în 2002, cînd două județe cu potențial mare în exploatarea lemnului, Neamț și Suceava au fost afectate de furtuni, iar doborîturile au fost în sectoarele cu rășinoase. Acest lucru a făcut ca oferta la aceast tip de lemn să fie abundentă, în schimb fagul a devenit repede deficitar, pentru că celelalte județe din Moldova – inclusiv județul Bacău – nu au prea mult fag. Mai există un motiv pentru care astfel de licitații au fost agreate. Piața lemnului
Cantitatea totală de lemn care poate fi obținută în acest fel este de circa 20.000 de metri cubi pe an. Societățile comerciale care cîștigă dreptul de exploatare sînt obligate prin contract ca aproximativ o cincime cantitatea ce le revine să fie răritură, adică tăieri de întreținere a pădurii.
După adjudecare, masa lemnoasă respectivă va fi retrasă din cele 450.000 de metri cubi cît pot tăia firmele din pădurile publice ale județului. Firmele care participă la aceste licitații pe termen lung sînt cele care exploatează lemn la scară mare, cum este cazul Diana Forest, Pa&Co, Nemacom, Bestwood. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns