Societatea Națională de Căi Ferate va disponibiliza la nivel național un număr de 4.567 de salariați. Proiectul de concediere colectivă a fost deja înaintat Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) din Bacău și agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) din Bacău. „Acest proiect nu face referire strictă la județul nostru, așa că nu știm care este numărul persoanelor de la Căile Ferate ce vor fi afectate de disponibilizări. Informarea pe care am primit-o este la nivel național”, ne-a declarat Dan Buftea, purtător de cuvînt la ITM Bacău. Motivațiile trimiterii de ceferiști în șomaj țin de dificultățile economice ale SNCFR în general, de numărul redus de călători care mai aleg trenul pentru deplasare, transformările tehnologice și reorganizarea anumitor sectoare de activitate. Pînă în acest an, responsabilii traficului de călători din țară au încercat să găsească soluții pentru evitarea concedierilor.
Disponibilizările de personal de la CFR vor începe cu 1 septembrie. Criteriul de bază în alegerea angajaților ce vor fi disponibilizați va fi competența profesională. Vor avea întîietatea la părăsirea unității muncitorii care cumulează două sau mai multe funcții, sau cei care cumulează pensia cu salariul, persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare anticipată sau cei care îndeplinesc limita de vîrstă. Dacă măsura de disponibilizare afectează ambii soți ce lucrează la CFR, va pleca din unitate cel care are salariul cel mai mic, în funcție și de hotărîrea acestora. Concedierea va lovi în primul rînd persoanele care nu au copii în întreținere și se va încerca găsirea de soluții pentru salariații ce au în îngrijire copii sau mai au cel mult trei ani pînă la pensionare.
Angajații SNCFR Bacău aparțin de Regionala de la Iași, de unde se preconizează să plece 96 de salariați. Viitorii șomeri vor beneficia și de plăți compensatorii. Aceștia vor primi la momentul disponibilizării o sumă egală cu de două ori salariu mediu net pe economie din luna ianuarie 2003. Odată intrați în șomaj ei vor primi indemnizația de șomer, precum și un venit lunar de completare egal cu diferența dintre salariul individual mediu net pe ultimele trei luni muncite și nivelul indemnizației de șomaj. Acești bani se vor acorda în funcție de vechimea în muncă. Salariații care au o vechime de pînă la 15 ani la CFR vor primi venitul de completare timp de 20 de luni, cei care au o vechime în muncă între 15 și 20 de ani vor primi bani timp de 22 de luni, iar cei cu peste 25 de ani de muncă în spate vor primi bani timp de 24 de luni. „Un inspector din cadrul instituției noastre se va deplasa la stația Bacău pentru a stabili numărul celor care vor fi disponibilizați de aici. Totodată acesta va verifica dacă proiectul de concediere a fost înainta și are acordul sindicatelor. Controlul nostru trebuie să se desfășoare de la momentul în care am primit înștiințarea și pînă la cel premergător disponibilizărilor”, a mai precizat purtătorul de cuvînt de la ITM Bacău. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns