– Curtea de Arbitraj a mai dat un termen in diferendul dintre Blue Air si Consiliul Judetean
Contul excrow in valoare de peste 15 milioane de lei (circa trei milioane de euro) constituit inca din 17 iulie pentru pentru plata comisionului de succes catre firma de consultanta Deloitte in proiectul de modernizare a Aeroportului International din Bacau sta si acum blocat. Motivul este acelasi care a adus partile contractante in acest proiect, Consiliul Judetean Bacau si compania Blue Air, in fata Curtii de Arbitraj, anume diferendul pe seama altui cont de tip escrow, in care Blue Air a depus, conform contractului de modernizare, suma de 19 milioane de euro drept garantie, dar din care – sustine Consiliul Judetean – ar fi efectuat, ulterior, plata unor facturi. Evident, Blue Air sustine ca toate conditiile au fost indeplinite. Prima infatisare a partilor la Curtea de Arbitraj s-a consumat joi, 5 noiembrie, cind Curtea a dat un nou termen. Prin aceasta, nici soarta banilor pentru comisionul de succes nu poate fi inca decisa.
Comisionul de succes, motiv de zizanie
Consiliul Judetean a aprobat concesionarea aeroportului din Bacau firmei Blue Air. Contractul de concesiune a fost semnat pe 19 ianuarie, iar proiectul ar trebui sa se deruleze pe o perioada de 34 de ani, cu o investitie de 45 de milioane de euro. Termenul de incepere a lucrarilor era 19 iulie, data pina la care Blue Air trebuia sa constituie contul bancar de 19 milione de euro drept garantie, dar si pe cel de trei milioane drept „comision de succes” pentru consultantii financiari, companiile Deloitte, IPTANA si Bostina. Comisionul de succes, obisnuit in astfel de afaceri – spun cei de la Blue Air -, trebuia platit de Consiliul Judetean, dar compania aeriana si l-a asumat ea prin contract, la pretentiile bacauanilor. Contul a fost constituit pe 17 iunie, in acest scop, dar – sustin surse din interiorul acestei afaceri -, chiar de atunci au aparut si disensiunile intre partile contractante.
Succes? Care succes?
Pe de alta parte, insa, Dragos Benea, presedintele Consiliului Judetean, sustine ca banii din acest cont nu pot fi considerati „comision de succes”, deoarece contractul de modernizare a aeroportului inca nu a intrat in derulare. „Despre ce succes poate fi vorba, daca nu a inceput derularea contractului? – se intreaba Dragos Benea. Din punctul nostru de vedere asa stau lucrurile si de asceea nu am dat drumul banilor catre consultanti. Contractul putea intra in vigoare in luna iulie, cum am convenit, dar, din perspectiva noastra, nu a fost pregatit sa intre in vigoare”. Contractul semnat la Bacau este primul de concesionare a unui aeroport din Romania, pe care compania Blue Air il considera si unul dintre cele mai importante, avind in vedere traficul aerian solicitat in toata zona Moldovei.
Lasă un răspuns