Viorel Iliescu, un inginer mecanic care a inteles cit de valoros este businessul din agricultura, a infiintat, la Tisa Silvestri (comuna Odobesti) prima livada superintensiva din estul judetului Bacau. Dupa numai doua luni de la plantyarea puietilor, care intre timp au crescut mai sus de un stat de om, livada experimentala a fost prezentata spoecialistilor, la initiativa consultantilor agricoli Gica Pislaru si Florin Acatrinei. La prezentare au participat investitori in agricultura bacauana, agricultori, reprezentanti ai autoritatilor din zona si ziaristi.
Viorel Iliescu a inceput un buciness in Tisa Silvestri, la fosta sectie de mecanizare, unde va da drumul, din toamna, unei activitati de productie. In spatele cladirilor sectiei, pe o suprafata de numai 0,25 de hactare, a infiintat, insa, livada superintensiva, dupa modelul scolii olandeze de pomicultura si cu material adus chiar din Tara Lalelelor. Calatoriile de afaceri pe care le-a avut in Olanda l-au apropiat de acest business, mai ales dupa ce a cinoscut o familie de pomicultori de acolo, care are o afacere prin care produce anual circa 1,5 milioane de puieti de pomi fructiferi. „Este – spune Gica pislaru – un tip de livada care, la noi, in Romania, a intrat, in ultima perioada in productie, dar pe suprafete mici si mai mult cu caracter experimental. Un astfel de experiment este si cel din Tisa Silvestri, o incercare de a face altceva decit ceea ce s-a facut pina acum in Romania, pentru a obtine productie de fructe ca in strainatate. Experimentul este unic in zona noastra, o incercare similara, in judet, fiind doar pe Valea Muntelui. Livada se remarca prin densitatea mare a pomilor si prin modul de conducere a cresterii lor. Iar experimentatorul vrea sa mareasca suprafata cultivata”.
Scoala olandeza de pomiculturam a ajuns la noi
Cu o investitie de citeva mii de euro, Viorel Iliescu, a adus in Romania puieti de mar, de par, de prun si de cires, pe care i-a plantat astfel incit sa observe modul in care se vor comporta in cultura, in diverse conditii. Astfel, a plantat pomii la numai 90 de centimetri unul de altul, a lasat suficienta distanta intre rinduri pentru a intra cu un tractoras dotat cu toata gama de utilaje necesare intr-o livada si a montat, pe fiecare rind, sisteme de irigat prin picatura. In curind, in livada vor fi montati spalieri, pentru a pune pomii „pe sirma”, iar o parte din livada va fi protejata si cu plasa antigrindina. Daca majoritatea pomilor vor beneficia, la timpul potrivit, si de tratamente chimice, ultimele rinduri din livada sint ingrijite numai in sistem bio. „Noi avem pe piata mai ales fructe din alte tari – spune Victor Iliescu. Daca altii pot produce mere la munte, noi nu am putea face la fel, in conditii mult mai bune? Eu am observat ca sint chiar unele scoli de pomicultura foarte bune in lume, cum este scoala italiana, din zona Ferrara, dar si scoala olandeza, care cultiva conceptul de densitate mare la plantarea livezilor, pe pricipiul ca la 15 ani schimbi pomul. Am urmat acest model, olandez, si am infiintat livada din Tisa Silvestri. Densitatea mare este preferata pentru ca si costul terenului este mare. Perii sint plantati tot la 90 cm, iar ciresii si prunii la doi metri”.
Investitia ajunge la 30.000 de euro
Livada ar trebui organizata de la 10 hectare in sus, pentru a deveni rentabila. Pe lotul experimental, costurile au ajuns la 6.000 de euro numai pentru irigat. Costurile scad pe masura ce suprafata de livada creste. Fiecare pom primeste 10 litri de apa pe zi. „Culmea este ca spalierii de care vom avea nevoie trebuie sa-i aducem din Belgia, pentru ca la noi nu se fabrica – a mai spus proprietarul livezii. Sint stilpi cu gauri din 30 in 30 de centimetri, pe care pui, jos, cablul pentru furtunul de irigatii, iar la mijloc si sus sirma de sustinere a pomilor. Sint si spalieri din lemn de brad tratat, dar cei din bambus sint mai ieftini si rezista mai mult.
Irigarea va fi pusa, la primavara, pe calculator, pentru automatizarea procesului”.
Un pom, din Olanda, costa 3,5 – 4 euro, pina la 7 euro, in functie de soi, un pret foarte bun pentru romani. Te mai costa, evident, transportul. Valoarea investitiei in livada, cu tot cu spalieri, este de aproape 5.000 de euro, iar cu totul se ajunge cam la 20.000 de euro pe hectar. La aceasta se adauga cheltuielile cu logistica – tractor, utilaje -, de vreo 10.000 de euro. Deci, in final, scoti din cont 25 – 30.000 de euro pe hectar. „Pomii, in acest sistem – a opinat Florin Acatrinei, care a tinutt, pe viu, o lectie de pomicultura la Tisa Silvestri – sint dirijati in sistem spindel, cu peste 4.000 de pomi la hectar, fata de sistemele de la noi cu numai 1.000 de pomi. Un sistem asemanator a fost creat, tot de olandezi, in livada de la Itesti, pentru prezentare. Productia unei asemenea livezi este dubla fata de o livada clasica, de 40 – 50 de tone de fructe la hectar”.
Lasă un răspuns