Drumurile naționale care străbat județul Bacău vor fi protejate cu liziere împotriva înzăpezirii pe porțiuni care însumează aproape 11 kilometri. Măsura a fost prevăzută în Programul de înființare a perdelelor forestiere de protecție a căilor de comunicație înpotriva înzăpezirii și are în vedere plantarea de arboret specific unor asemenea obiective pe suprafețe care însumează aproape 36 de hectare de teren. Lizierele de protecție au dispărut în bună parte după 1990, fie sub securile lotrilor, fie în numeroasele procese de revendicare de suprafețe de teren, sau au fost pur și simplu abandonate. Acum, pentru județul Bacău se au în vedere lucrări pe drumurile naționale 11A – Onești – Adjud – Podu Turcului, 2F – Bacău – Vaslui, 11 – Bacău – Onești – Poiana Sărată (spre Brașov) și DN 2.
Programul de înființare a perdelelor forestiere are în vedere zonele cele mai afectate din ultimii ani de stihiile naturii, în special în Moldova, dar și în Dobrogea, Muntenia și Oltenia. S-a avut în vedere că vînturile dominante care au general înzăpezirea căilor de comunicații au bătut cu preponderență din direcțiile Nord, Nord-Est și Est și au atins 80 – 100 de kilometri pe oră. Efectul acestor fenomene a fost producerea de troiene de zăpadă viscolită pe căile de comunicație, cu înălțimi de pînă la patru metri.
Guvernul Româniai a ajuns la concluzia că lizierele sînt cea mai bună soluție pentru combaterea fenomenului de înzăpezire. Guvernanții au constatat că o asemenea metodă de protecție este folosită încă din secolul al XIX-lea. Cele mai mari lucrări de plantare au fost efectuate după anul 1938 și din 1950. Perdelele biologice sînt plantate cu diverse specii de arbuști și salcîm, în funcție de condițiile terenului. Specialiștii au însă în vedere și reabilitarea unor perdele mai vechi, care s-au dovedit eficiente zeci de ani.
Regionala de Drumuri Naționale Iași, sub jurisdicția căreia intră și județul Bacău, are de efectuat asemenea lucrări pe mai bine de 50 de kilometri de drumuri și pe o suprafață de 150 de hectare. Lucrări similare vor fi efectuate și pe calea ferată, în cadrul regionalelor Iași și Galați – care dirijează circulația și pe căile ferate din județul Bacău. (Petru DONE)
Lasă un răspuns