• ei nu vor ca spitalul din comuna lor să dispară și au organizat un miting de protest spontan • în timpul mitingului, oamenii au blocat mai bine de jumătate de oră drumul național 11A Adjud – Bîrlad • cei aproximativ 1.000 de protestatari care au baricadat șoseaua au fost păziți de jandarmi mai multe ore • oamenii consideră injustă decizia de a închide spitalul, dat fiind că cea mai apropiată unitate spitalicească este la 100 de km distanță
La urechile locuitorilor din Podu Turcului a ajuns recent zvonul că spitalul din comuna lor va fi desființat. Supărați la gîndul că spitalul care funcționează în Podu Turcului de mai bine de 30 de ani va dispărea în curînd, peste 1.000 de săteni s-au adunat ieri, de dimineață, în fața unității medicale și și-au strigat indignarea în stradă. În scurt timp, sătenilor protestatari li s-au alăturat și cîteva dintre cadrele medicale, care au susținut că nici pînă la acaestă oră nu cunosc măsura luată de Ministerul Sănătății vizavi de restructurarea spitalului din Podu Turcului. „Protestul nu are nici o legătură cu mișcarea sindicală. Revolta oamenilor a fost spontană și motivul pentru care s-au strîns atît de mulți săteni a fost faptul că ei erau deja ieșiți în centru pentru că era zi de tîrg. Protestului oamenilor ieșiți stradă li s-au alăturat și o parte a cadrelor medicale care nu știu nici pînă acum dacă spitalul se desființează sau se restructurează”, a explicat Doina Tănase, lider de sindicat al personalului medical din spitalul Podu Turcului. Țăranilor din Podu Turcului li s-au alăturat foarte mulți precupeți din comunele Dealu Morii, Motoșeni, Tătărăști, Glăvănești, Răchitoasa, Vultureni sau Huruiești care sînt arondate spitalului și care veniseră la tîrgul săptămînal din Podu Turcului. După ce au protestat în curtea spitalului, cei peste 1.000 de țărani care nu concep ca în comuna lor să nu funcționeze un spital au defilat în centrul satului, după care s-au îndreptat la interescția de la intrarea în comună și au blocat mai bine de jumătate de oră drumul național 11 A care face legătura între Adjud și Bîrlad. Ore în șir, oamenii care au ieșit în stradă încă de la 8.00 dimineața și au rămas pînă în jurul orelor 15,00 au strigat la unison că nu vor ca spitalul din comuna lor să dispară, vînturînd cearșafuri inscripționate cu lozinci ca „vrem copii sănătoși”, „vrem sitalul”, „avem nevoie de medici pentru sănătatea noastră”, „rugăm Ministerul Sănătății să nu ne desființeze spitalul”. „Sîntem atîția locuitori în zona asta și oamenii sînt săraci. Nu au bani să plece la oraș să se caute de sănătate. E greu cînd ești bătrîn sau ai un copil în brațe să umbli pe drumuri zeci de kilometri ca să te internezi. Dacă spitalul din Podu Turcului va fi desființat, oamenii care vor primi de la medicul de familie trimiterea pentru internare vor renunța și vor rămîne acasă să zacă”, povestește cu of, Aneta Ciută. „Sînt bătrînă, sufăr de inimă și nu au bani nici să trăiesc. De unde să scot bani să merg la spital la Bacău. Mai bine stau acasă și așa nu mor”, completează o femeie în vîrstă. Nemulțimirea oamenilor este cu atît mai mare, cu cît pînă la cel mai apropiat spital salvarea trebuie să parcurgă 75 de km să ajungă la Onești și 85 de km pînă la unitatea spitalicească din Bacău.
Nemulțumiți de faptul că restructurarea îi va afecta atît pe ei, cît și pe cei peste 40.000 de asigurați pe care îi deservesc, salariații spitalului, inclusiv conducerea, s-au alăturat acțiunii de protest declanșată de localnicii din zonă. „Spitalul acesta asigură asistență medicală pentru 40 de sate din jur. Pînă la Bacău sînt aproape 100 de km, iar dacă este vorba despre urgențe, bolnavii mor de cinci ori pînă la Bacău. Nu au nici o șansă să supraviețuiască dacă aici nu li se asigură primul ajutor, iar punctul de urgențe medico-chirurgicale va fi desființat. În plus, spitalul nu este un grajd, cum sînt altele în țară, și face față din punct de vedere al dotărilor”, ne-a declarat medicul pediatru al spitalului, Teodora Naglici. Nici medicul Ioan Iacobescu, directorul unității spitalicești din Podu Turcului, nu susține acțiunea miniserului de a închide spitalul și a reduce numărul de paturi, unitate care, dată fiind sărăcia din această zonă, este considerată la fel de vitală ca și pîinea. „Nu toate problemele care sînt rezolvate aici pot fi suplinite de transportul cu salvarea la spitalul din Bacău, acțiune care este și mult mai costisitoare. Chiar dacă va fi transformat în centru de sănătate, nu se vor mai asigura serviciile care sînt acum prestate aici”, a spus directorul Iacobescu.
La fel de nemulțumiți de decizia de a închide spitalul s-au arătat și reprezentanții autorităților locale din zona care este deservită de unitatea spitalicească din Podu Turcului. Primarii celor 10 comune din preajmă au decis să facă un memoriu la minister pentru a cere ca unitatea să-și continue activitatea. „Avem 50.000 de asigurați în această zonă care contribuie la fondul de sănătate. Și ei au dreptul la servicii medicale cît mai aproape de casă. În plus, la noi se întîmplă ca două – trei săptămîni, iarna, să rămînem izolați de restul lumii. În aceste situații ce facem cu bolnavii, îi lăsăm să moară?”, spune Viorel Spulber, primarul din Podu Turcului.
Hotărîți să păstreze spitalul din Podu Turcului, reprezentanții celor 10 comune din zonă au întocmit un memoriu pe care vor să îl trimită la Ministerul Sănătății sau chiar la premier, pentru a le fi ascultată doleanța. În plus, oamenii au anunțat că vor mai organiza mitinguri de protest pînă cînd problema va fi rezolvată așa cum doresc ei.
Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) au aflat cu întîrziere de mișcarea de protest izbucnită ad-hoc la Podu Turcului și consideră că principalul motiv pentru care spiritele s-au agitat a fost faptul că directorul spitalului, Ioan Iacobescu, nu a știut să comunice cu subalternii săi. „În primul rînd, spitalul din Podu Turcului nu va fi desființat. El va fi micșorat pe măsura numărului extrem de mic de medici și a lipsei de aparatură. Spitalul nu are laborator de analize, deci este greu de imaginat că un bolnav spitalizat poate fi tratat corect fără astfel de investigații. În acest moment, DSP-ul nu mai poate face nimic. Brigada de la minister a stabilit clar care va fi de acum în colo structura spitalului. Cei trei medici, cît numără în acest moment spitalul, vor lucra pe 15 paturi de boli interne, 10 de pediatrie și 10 de Obstetrică-Ginecologie. Au fost păstrate în schimb cabinetele din Policlinică pentru care de la anul ar trebui să se întoarcă de la rezidențiat specialiști interniști, de radiologie, planing familial, urgențe stomatologice, chirurgie, pediatrie, oftalmologie și ORL”, a declarat dr. Cornelia Cojocaru, director DSP. Șefa Direcției de Sănătate spune că nici păstrarea cabinetelor din policlinică nu este o măsură sigură de atragere în comună a medicilor specialiști. „În acest moment, rezidenții figurează ca salariați ai spitalului din Podu Turcului, dar după terminarea studiilor este foarte puțin probabil ca ei să dorească să se stabilească cu locul de muncă într-o policlinică de țară. Săptămîna aceasta am stabilit o întîlnire cu primarul din comună și directorul de spital și o să-i rugăm să se gîndească la niște facilități pe care să le ofere medicilor, astfel încît ei să fie atrași să-și păstreze locul de muncă la țară”, a mai adăugat doctorița Cojocaru.
Pînă la găsirea soluției salvatoare care să umple toate cabinetele policlinicii și spitalului din Podu Turcului de medici, singurului spital comunal din județul Bacău nu-i rămîne decît să-și restrîngă activitatea și să-și ia adio de la un număr de 80 de paturi și de la secția de Chirurgie, desființată aproape de la sine, pentru că nici un specialist nu dorea să ocupe postul de medic anestezist în Podu Turcului. (C.DUȚĂ, C. BREAHNĂ)
Lasă un răspuns