Populatia din mediul rural se confrunta, in prezent, cu o stare de confuzie si incertitudine in privinta viitorului profesional – este concluzia unui studiu intreprins in proiectul „Strategie integrata pentru dezvoltarea initiativei private in sectoarele non-agricole in zonele rurale ale judetului Bacau” de filiala Bacau a Uniunii Generale a Industriasilor din Romania – UGIR 1903.
Agricultura de subzistenta nu este o solutie pentru dezvoltarea acestui mediu – sustin autorii proiectului -, solutia fiind doar reorientarea populatiei catre profesii non-agricole, dar si a investitorilor catre dezvoltarea unor afaceri tot in domenii non-agricole. Exista o atitudine sceptica fata de tot ceea ce ar putea sa vina nou in mediul rural – sustin expertii care lucreaza in proiect. „De ce sa ma calific?”, „La ce imi foloseste o alta diploma?”, „De ce mi-as schimba profesia?” – sint intrebarile cu care te intimpina multi oameni din mediul rural. „Ei nu vad oportunitatile dincolo de actiunea de formare profesionala – spune expertul Simona Boghiu. De aici, necesitatea de a veni in sprijinul nevoii de informare, prin prezentarea oportunitatilor, prin a descoperi impreuna ca, de fapt, se poate face ceva si in mediul rural. Meseria de om de afaceri nu implica, in mod special, o pregatire manageriala. Circa 90% dintre oamenii care au o afacere in mediul rural nu cred ca au urmat, neaparat, cursuri de pregatire in acest sens. De obicei, afacerile se bazeaza pe exploatarea unei idei, la un moment dat, a unei anumite oportunitati, si se folosesc, in acest sens, resursele personale. Astfel, statistic, s-a constatat ca 90% dintre aceste afaceri mor in primul an de la infiintare si pentru ca nu exista cunostinte de specialitate, care ar putea ajuta la depasirea unor situatii de risc, sa ai un management al riscului bine pus la punct”.
Managerii din rural care au facut obiectul studiului nostru gestioneaza, majoritatea, firme de dimensiuni mici, cu maxim zece angajati, iar mai bine de jumatate dintre firme sint din comert si agricultura. Dar nu este o linie clara intre domenii. Evolutia afacerilor se situeaza intre stagnare si scadere, putini au declarat ca afacerile lor sint in crestere, ceea ce poate indica un anume nivel de automultumire. Practic, multi doar supravietuiesc. „In Uniunea Europeana – a mai spus Simona Boghiu – s-a realizat un studiu de genul acesta pe 30 de tari. Au vrut sa vada cam care sint limitele care apar in calea celor care vor sa demareze o afacere, a potentialilor intreprinzatori. S-a constatat ca lipsa unor modele pozitive, deci valorificarea afacerilor de succes din mediul rural este una dintre aceste limite in calea dezvoltarii initiativei private. In Romania, pentru a avea o agricultura competitiva ar trebui sa lucreze, in agricultura, maxim un milion de oameni. Dar, noi avem in jur de noua milioane. Diferenta de populatie ocupata in acest domeniu trebuie sa fie transferata in alte activitati. Cum? Prin orientare si formare profesionala, prin calificare si recalificare. Sub acest aspect, autoritatile locale au o misiune foarte importanta in a valorifica potentialul intelectual si creativ al populatiei, in a-l orienta spre alte domenii decit cel agricol”. (Petru DONE)
Lasă un răspuns