Elevii din clasele a opta din întreg județul sînt în febra pregătirilor pentru admiterea în liceu. Diriginții fac ședințe cu părinții pentru a aduce la cunoștință regulamentul și demersurile pe care aceștia trebuie să le facă pentru a-și înscrie copiii. La rîndul lor, în afara orelor obișnuite de școală, elevii recapitulează cunoștințele pentru a se prezenta cît mai bine la testarea națională care va debuta peste cîteva săptămîni. Pentru a veni în spijinul elevilor și al prinților care vor susține în acest an primul examen din viața lor, Inspectoratul Școlar Județean Bacău a editat și a distribuit în școli broșura cuprinzînd principalele informații referitoare la admiterea în învățămîntul liceal și în școlile de arte și meserii, precum și locurile, codurile și ultima medie de admitere de anul trecut.
În acest an, elevii din județul Bacău au la dispozție 5.768 de locuri în învățămîntul liceal, 202 clase fiind în învățămîntul de zi, o clasă la învățămîntul seral, iar alte trei clase vor putea fi frecventat de elevi la învățămîntul cu frecvență redusă. La școlile de arte și meserii de pe raza județului Bacău, ISJ a propus spre înființare 167 de clase a cîte 28 de elevi fiecare, ceea ce însemană, în total, 4.676 de locuri. Comparativ cu anul trecut, la liceul numărul locurilor scoase la concurs este mai mare, pentru anul școlar 2003- 2004, ISJ propunînd 183 de clase, adică 5.490 de locuri. Cele aproape 400 de clase propuse de conducerea Inspectoratului Școlar Județean Bacău ar urma să asigure un loc nu numai pentru elevii care vor absolvi în această vară clasa a opta, ci și pentru cei din generația anterioară care nu s-au înscris la liceu sau școala profesională. Cît privește noutățile pe care le aduce planul de școlarizare propus pentru anul 2004-2005, cele mai importante fac referire la desființarea unor specializări de la liceu și înființarea lor în cadrul școlilor de arte și meserii. „Profilul agricol, cel de tehnician silvic sau tehnician electronist nu mai pot fi studiate la licee. Aceste meserii vor putea fi studiate la școlile de arte și meserii și abia în faza a doua, în clasa a XI-a și a XII-a elevii le vor putea aprofunda în liceu. În schimb, au fost înființate specializări noi la liceu, cum ar fi cele de tehnician în administrația publică, ecolog, tehnician de design vestimentar sau operator imagine text”, ne-a declarat Livia Sibișteanu, inspector școlar general adjunct al ISJ Bacău. Școlile de arte și meserii (SAM), care pînă acum propuneau, în cele mai multe cazuri, aceleași specializări, au început să-și diversifice profilurile. Spre exempliu, SAM Ghimeș propune, începînd de anul școlar următor, specializări de turism și alimentație publică, aceleași profiluri regăsindu-se și în oferta educațională a școlii de la Dofteana. „Spre deosebire de anul trecut, în planul de școlarizare din acest an cele mai atractive clase, din care elevii pot învăța o meserie, sînt la școlile de arte și meserii. Măsura a fost luată la indicațiile Ministerului Educației și Cercetării, care a luat această decizie pentru a face mai atractive școlile de arte și meserii, care pînă acum eram ocolite de elevi”, a mai spus inspectorul adjunct Livia Sibișteanu.
Potrivit conducerii Inspectoratului Școlar Județean Bacău, planul de școlarizare pentru anul care urmează a fost elaborat ținînd cont de evoluția economică a zonelor județului, perspectivele de dezvoltare a localităților, recomandările făcute de Agenția Județeană de Ocupare și Formare Profesională, Direcția de Muncă și Solidaritate Socială și Direcția de Statistică.
În această pagină, „Ziarul de Bacău” publică locurile din liceele și școlile de arte și meserii din județ, precum și calendarul admiterii din acest an. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns